Saveti za putovanje avionom sa kućnim ljubimcem!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Put avionom je stresan za vlasnike ljubimca, ali je još stresniji za same ljubimce, te ukoliko imate bilo kog drugog izbora najbolje je da on ostane kod kuće ili da ga date nekome na čuvanje dok niste tu. No, ako iz nekog razloga ipak morate krenuti na putovanje avionom sa kućnim ljubimcem, onda se morate prirpemiti na vreme, a to nekad znaci i par meseci unapred.

U daljim redovima ćemo vam objasniti kako funkcioniše procedura putovanja avionom sa ljubimcima. Važno je da uzmete u obzir činjenicu da svaka avio kompanija ima svoju politiku poslovanja, te se pravila kod svake razlikuju.

Šta je neophodno obezbediti od papirologije za ljubimca?

Kada kupujete avio karte neophodno je da odmah naglasite da želite putovati sa svojim ljubimcem. Postoji ograničen broj životinja koje se mogu ukrcati u avione i njihova politika avio kompanija je tom pitanju je izuzetno stroga. Zato je ključno na vreme najaviti ljubimca u avionu. Tada će vam tražiti još detalja vezanih za ljubimca, koja je rasa, njegova veličina, koliko ima godina, kakav mu je karakter i zdravstveno stanje.

Iz Srbije mogu leteti samo psi i mačke, dok je ostalim ljubimcima ovako nešto zabranjeno. Da bi vašeg ljubimca uopšte mogli da uvedete u avion, moraju da budu ispunjeni određeni uslovi za prevoz pasa i mačaka u avionu.

Da biste prošli kontrolu na aerodromu neophodno je da posedujete sledeću dokumentaciju za vašeg ljubimca:

- Pasoš

- Veterinarska potvrda o zdravlju vašeg ljubimca, tu se ubraja i potvrda da je životinja vakcinisana, očišćena od parazita;
- Dozvole za ulazak u zemlju – pre puta proučite pravila zemlje u koju idete, jer je kod nekih pravilo da drže životinje u karantinu nekad i mesecima;
- Fotografija vašeg ljubimca pored one koja se nalazi u pasošu, za slučaj da se ljubimac izgubi.

Prema našem zakonu zabranjeno je da avionom putuju životinje koje su previše mlade, previše stare ili bolesne. Zato je nepohodno da vaš ljubimac ima više od 3 meseca da bi mogao leteti avionom.

Na prijem leta morate doći minimum dva sata pre poletanja ako putujete sa ljubimcem, kako bi bilo dovoljno vremena da se obave sve neophodne formalnosti. Ako niste ispoštovali određena pravila, prevoznik ima puno pravo da ne dozvoli vašem ljubimcu da se ukrca u avion.

Osim priložene dokumentacije, neophodno je da ljubimac bude u nosiljci. Na njoj mora biti vidno naznačeno ime, prezime i vaši podaci. Svaka avio kompanija ima svoju politiku o dimenzijama nosiljke.

Još jedan od važnih preduslova da se vašem ljubimcu dopusti pristup avionu jeste da je on dobre naravi, da nije agresivan i opasan, da je čist i zdrav. Stoga, pre nego što se odlučite na to da vodite ljubimca na put, razmislite kako je do sada reagovao u stresnim situacijama. Ako se, recimo, desi da često povraća, da cvili i ponaša se neobično, onda je najbolje da ga sačuvate od ove izuzetno stresne situacije, koja se u nekim slučajevima može završiti i tragično po vašeg mezimca.

Neke zemlje sasvim isključuju mogućnost prevoženja ljubimaca avionom kada u njih putujete Air Serbiom. To su Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Gde se smeštaju ljubimci prilikom leta?

Prilikom leta, ljubimci moraju obavezno biti u nosiljci, a neke avio kompanije vlasnicima manjim životinja dozvoljavaju da nosiljku unesu u kabinu. Oni većih dimenzija su u delu aviona za prtljag i robu. Neke avio kompanije ne dopuštaju smeštaj ljubimaca u kabinu, a neke ne dopuštaju da on boravi u prtljažniku, zato se na vreme raspitajte koje su vam opcije.

Da bi ljubimac mogao biti u kabini potrebno je da se ispune sledeća pravila:

- Ukupna težina ljubimca i nosiljke ne prelazi 8 ili 10kg (u zavisnosti od prevoznika);
- Nosiljka će biti smeštena ispod sedišta, te njene dimenzije mogu biti 40x30x24 cm;
- Jedan putnik može sa sobom imati maksimum jednu nosiljku;
- Nosiljka mora da bude obezbeđena, kako ne bi došlo do toga da se otvori, ili da propusti tečnosti i otpad;
- Nosiljka mora da ima ventilaciju i ona ne sme da bude premala za ljubimca, ne sme mu viriti neki deo tela van nosiljke;
- Ljubimcu treba da bude komotno i udobno, da može da ustane u nosiljci.

Ostale, veće rase, se prevoze u prtljažniku, što je po njih izuzetno nezgodno. Životinje će ovaj veliki stres najbolje preživeti ako se tada nalaze pored vlasnika, a ne u prtljažniku.

Osim toga, u prtljažniku temperature nisu sobne, ili je pretoplo (što je češći slučaj) ili se temperatura pušta ispod nula stepeni celzijusa, a vi ne možete otići da proverite da li je vaš ljubimac dobro tokom leta. Zato se može desiti da neki ljubimci ne prežive svoj let.

Osim toga, fizionomija nekih životinja uopšte nije prilagođena za let avionom. To se odnosi na pse i mačke koji imaju uvučene i kratke njuške. Pritisak u vazduhu je tada prevelik, što može uzrokovati otezano disanje ljubimca. Iz tog razloga, mnoge avio kompanije su zabranile prevoz nekih rasa, zbog njihove sigurnosti i zdravlja.

Tarifa koju plaćate za prevoz ljubimca se obično kreće od 70, pa i do preko 200 evra, a sve zavisi od politike avio kompanije, vrste i veličine životinje. Stoga, uzmite u obzira da let kućnog ljubimca nije samo stres, već i trošak.

Koja pravila važe za pse vodiče

Kada je u pitanju transport pasa vodiča tada važe druga pravila. Najpre, pas vodič će bez obzira na svoju veličinu biti u kabini zajedno sa svojim vlasnikom, baš zato što bez njih vlasnik ne bi mogao normalno funkcionisati.

Od dokumentacije vam je potrebno sledeće:

- Pasoš;
- Uverenje o zdravlju psa koje nije starije od mesec dana;
- Uverenje o vakcinaciji protiv besnila;
- Dozvola za ulazak u zemlju koju putujete i dozvola za tranzit;
- Potvrda da je ljubimac prošao obuku za psa vodiča.

Za psa je predviđeno da leži ispod sedišta, kod nogu svog vlasnika. Ne sme sedeti na sedištu, niti u krilu vlasnika. Pas mora biti lepo dresiran, neagresivan, čist i da je naviknut na gužvu i da dobro reaguje pod pritiskom.

U Veliku Britaniju je zabranjen prevoz pasa vodiča, a u Ujedinjene Arapske Emirate može ući pas čiji vlasnik ima oštećenja vida, ali ne i pas vlasnika sa oštećenim sluhom.

Saveti kako opustiti ljubimca pre puta

Pre puta i tokom puta je potrebno što više opustiti vašeg ljubimca kako bi on što bolje podneo ceo put. pre puta hranite ljubimca čvrstom hranom. Nakon sletanja dajte mu omiljenu poslasticu, kao nagradu za dobro ponašanje.

Par meseci pre puta ga navikavajte na nosiljku, igrajte se sa njim dok je u njoj, dozvolite mu da u njoj spava. Sve to će mu pomoći da bolje podnese višečasovni put u njoj. Nosiljka mu tada neće biti strana i imaće prijatne asocijacije vezane za nju.

Pre puta se dobro izigrajte sa ljubimcem, dozvolite mu da se dobro istrči i potroši svoju energiju. Tako će na putu zbog umora biti mnogo mirniji i mnogo manje pod stresom. Najsrećniji ćete biti ako vaš ljubimac prespava čitav put.

Kada putujete sa ljubimcem uvek birajte direktne letove, jer će za njega biti mnogo veći stres ako bude morao da ide iz aviona u avion i zbog toliko provedenog vremena po aerodromima izgubiće strpljenje.

I ne zaboravite, ljubimci mogu da osete kako se oseća njihov vlasnik, te ako ste vi sami previše pod stresom zbog leta, oni će to primetiti, te će to uticati i na njihovo raspoloženje. Zato se dobro raspitajte šta vam je potrebno od dokumentacije, sve nabavite na vreme, da bi ste sve kontrole i čitav let prošli bez problema.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading