KNJIGA O KOJOJ SE PRIČA Vini Pu uči decu kako da se spasu u slučaju pucnjave
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U novoj knjizi o avanturama Vinija Pua, mali medved savetuje decu da beže, sakriju se i bore.

Slogan "Run, Hide, Fight", dobro poznat u SAD, rezime je preporuka američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) u slučaju oružanog napada.

Knjižica, distribuirana u školama u Dalasu, obradio je taj slogan "u formatu prilagođenom uzrastu učenika", saopštila je izdavačka kuća Pretorian Konsalting.

- Ako je opasnost blizu, ne paničite! Sakrijte se kao meda dok policija ne stigne . navodi se na jednoj stranici knjige ilustrovanoj crtežom Vinija Pua sa kultnim loncem s medom.

Dečjim tonom je preporučeno da se "trči kao zec", isključi zvono na mobilnom telefonu, zaključaju vrata i nečim blokira put.

- A ako ne možemo da pobegnemo, onda moramo da se borimo svom snagom - dodaje se u knjizi.

Američke škole često su mete u kojima jedan ili više napadača vatrenim oružjem počine masakr.

Knjiga je izdata godinu dana posle oružanog napada u jednoj školi u Teksasu. Jedan mladić je 24. maja 2022. godine ubio 19 dece i dve učiteljice.

Međutim, knjiga je izazvala polemiku i nezadovoljstvo roditelja učenika.

- To je kao šamar - rekla je jedna majka čije je petogodišnje dete dobilo knjigu. Ona je ocenila da se tom knjigom oružani napadi u školama smatraju "normalnom pojavom".

Neki političari su se takođe oglasili uz ocenu da Vini Pu daje savete teksaškoj deci jer izabrani političari nemaju hrabrosti da čuvaju decu i usvajaju zakone o oružju.

Izdavačka kuća je navela da su na knjizi radili policajci i prosvetni radnici. Dostupne su i nalepnice i posteri, piše ekspres.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading