SERIJA "NEČISTA KRV" I NAJBIZARNIJI OBIČAJ "SVOĐENJE MLADENACA" Izopačeni ritual još postoji u nekim krajevima Srbije
Foto: Printscreen/promo trejler


Postoje dobri razlozi da su neki običaji, što zbog modernog doba, što zbog njihove bizarnosti, vremenom iskorenjeni. Iako su mnogi od njih verovatno zaboravljeni, jedan sigurno nije, a reč je o "svođenju mladenaca".

Svođenje je još jedan od patrijarhalnih običaja, koji od prve bračne noći i porodičnih odnosa čine tabu sa elementima ritualne i magijske pozadine.

Dugo je bio prisutan u Prizrenu, a na njegovo postojanje podsetila je naša serija, adaptacija romana "Nečista krv”.

Šta je "svođenje"

To je značilo "slanje mladih u njihovu bračnu sobu". Prijateljica mlade spremala bi posteljinu u sobi u kojoj će par prenoćiti, a pored kreveta ostavljala vino i slatkiše.

U međuvremenu, mlada i mladoženja bi se ’opraštali od roditelja‘ ljubeći im ruke. Za mladoženjine majke to je značilo da je njihova veza sa sinom prestala, dok je počela veza sa mužem i obično su bile veoma tužne. Pošto oboje završe sa roditeljima, odlaze u sobu u kojoj će se naći. Mlada na ulazu ljubi ruku svom mužu da bi se znalo da je „stariji” od nje. Zatim dolazi svlačenje.

SERIJA

Foto: Printscreen/promo trejler

 

 

Mlada pomaže mladoženji da se skine, ali i on njoj, jer, iako se udala za njega, stidi se da se skine pred muškarcem koga vidi prvi put u životu. Iako su ranije tokom "braka" mladoženjini rođaci činili razne drskosti – kucali na vrata, razbijali sudove, vrištali, vremenom se takvo ponašanje promenilo. U zoru u sobu u kojoj su mladenci dolazi nevestin prijatelj, nestrpljivo čekajući da je napusti.

Posle razmene poklona, mlada odlazi u kupatilo, a njena drugarica, zajedno sa drugim ženama (mladoženjinom rođakom), juri u mladoženjinu sobu da vidi znak nevinosti devojke. Da nije primećen, tuga bi obično prevladala, ne zato što se sumnjalo u nevinost mlade, već zato što se verovalo da je mladoženja podlegao "vradžbini" i da nije mogao da obavlja bračnu dužnost.

Nekada bilo, danas se spominjalo

Iako se neki običaji poštuju i danas, kod većine to nije slučaj.

Danas mladenci odsedaju u hotelu ili posle venčanja odlaze na „medeni mesec”. Rituali se izvode od para do para i uglavnom su spoj modernog i tradicionalnog, ali i želja mladenaca.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading