Pustili su geologa u medicinsku salu da izvrši eksperiment nad svežim lešem! Trebao je da uradi samo jednu stvar
Wikimedia

Wikimedia

 

Mattev Klidesdale osuđen je na smrt zbog ubistva 70-godišnjaka dva meseca ranije. Deo kazne bio je i to što bi trebalo da bude "izolovan" nakon njegove smrti, što je dozvoljeno Zakonom o ubistvima donesenim 1751. Ovo je ubilo dve muve jednim udarcem: dajući dodatno poniženje preminulom i snabdevajući lekare telom na kome će trenirati - ili u ovom slučaju, geologa koji bi želeo da telo udari velikom količinom električne energije.

Pogubljenje se dogodilo na trgu zatvora, nakon čega je bačen na kolica i odvezen na univerzitet, gde je gomila čekala šta se dalje dogodilo.

Andrev Ure je najpoznatiji po doprinosu geologiji, mada se takođe bavio poslovnom teorijom i hemijom. Bio je apsolutno uveren da mrtve može reanimirati pomoću električne energije, saznavši za udove žaba koji se grče nakon primene električne energije.

Ure je želeo da sprovodi sopstvene eksperimente koristeći moćnije baterije, a za razliku od prethodnih naučnika koji su šokirali tela da saznaju o električnoj energiji i njenim efektima na mišiće i živce, verovao je da će, ako nastavi dovoljno dugo, uspeti da nekoga vrati u život.

Prirodno, kada neko veruje u to i ima pristup lešu i masivnoj bateriji, velika gomila ljudi ima tendenciju da se okupi. I tako, ispred velike gomile ludaka, Ure je krenuo na posao izvlačeći krv iz leša, pre nego što mu je isekao vrat i kičmu, a zatim povezao bateriju do kičmene srži.

"Svaki mišić tela odmah je uznemiren grčevitim pokretima, nalik na nasilno drhtanje od hladnoće", napisao je Ure o eksperimentu . "Leva strana bila je najviše zgrčena pri svakom obnavljanju električnog kontakta. Pri premeštanju druge šipke od kuka do pete, koleno je prethodno bilo savijeno, noga je izbačena sa takviom silom, gotovo da prevrne jednu od pomoćnica, koji su uzalud pokušavali da spreče njegovo pomeranje“.

Nastavio je da šokira leš većim naponom, čak i dok je publika ljudi koja je mislila da će odlazak na gledanje leša kako se trese biti zabavno veče  počela da pada u nesvest i odlazi.

"Svaki mišić na njegovom licu istovremeno je pokrenut; bes, užas, očaj, teskoba i grozni osmesi, ujedinili su njihov odvratan izraz lica", nastavio je Ure. "U ovom periodu nekoliko gledalaca bilo je primorano da napusti salu zbog terora ili bolesti, a jedan gospodin se onesvestio. "

Tokom jednog sata pokušao je da stimuliše pluća. „Uspeh je bio zaista divan“, primetio je. "Puno, naivno, mukotrpno disanje je odmah započelo. Prsa su se dizala i spuštela; stomak se pomerao, a dijafragma se povlačila i vraćala."

Nagađao je da je on možda ostavio krv u čoveku, možda bi ponovo oživeo.

"Ovaj događaj, ma kako malo poželjan, a možda i suprotan zakonu, u jednom slučaju bi ipak mogao biti pomilovan, jer bi bio izuzetno častan i koristan za nauku".

Na kraju, međutim, on zapravo nije pokazao mnogo, osim činjenice da geologe ne biste smeli pustiti sa lešom samo zato što on mašta.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading