tviter
Foto: Alo/Profimedia

Platforma X uvela je nova pravila koja dozvoljavaju korisnicima da dele sadržaj za odrasle pod određenim uslovima. Ova promena dolazi usred napora kompanije da poveća prihode i privuče nove korisnike.

Nova pravila omogućavaju deljenje "sadržaja za odrasle koji je uz saglasnosti napravljen i distribuiran", pod uslovom da taj sadržaj bude označen i da se ne pojavljuje na profilnim slikama ili banerima. Korisnici će morati da postave oznake na svoje postove kako bi naznačili da je sadržaj osetljiv, a platforma će automatski sprečiti prikazivanje ovog sadržaja korisnicima mlađim od 18 godina ili onima koji nisu uneli datum rođenja.

Nova pravila se primenjuju na sav sadržaj za odrasle, uključujući AI generisan, foto i animirani sadržaj. Platforma je takođe zabranila sadržaj koji promoviše eksploataciju, objektivizaciju, seksualizaciju ili nanošenje štete maloletnicima, kao i neprimereno ponašanje.

U martu ove godine, X je omogućio zajednicama koje dele sadržaj za odrasle da primene oznaku "Sadržaj za odrasle" kako bi sprečili automatsko filtriranje postova. Takođe, platforma je najavila da će sakriti lajkove na profilima kako bi zaštitila privatnost korisnika.

Iako nova pravila donose veću transparentnost, sprovođenje ovih pravila ostaje izazov. U januaru su platformu preplavile eksplicitne AI generisane slike poznatih ličnosti, poput Tejlor Svift, koje nisu odmah uklonjene.

Druge društvene mreže takođe su imale problema sa održavanjem zajednica koje dele NSFW sadržaj. Na primer, Tumblr je 2018. godine zabranio sadržaj za odrasle, što je dovelo do značajnog pada prometa na platformi. Platni procesori poput Mastercarda i Vise prekinuli su plaćanja na Pornhubu, što je dovelo do uvođenja strožih pravila na drugim platformama.

Nova pravila na platformi X predstavljaju korak ka povećanju prihoda, ali i izazov u smislu sprovođenja i održavanja korisničkog poverenja. Kako će korisnici reagovati na ove promene i da li će se zadržati na platformi, ostaje da se vidi.

(Telegraf)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading