ruter
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Wi-Fi mreže su oduvek bile na meti hakera, a često su najugroženiji korisnici koji se povezuju na njih, bilo da se radi o kafićima, aerodromima ili drugim javnim mestima.

Međutim, čak i vaša kućna mreža može biti kompromitovana, a da toga niste svesni. Hakeri mogu pratiti vašu aktivnost na internetu, ukrasti identitet, ili doći do poverljivih podataka kao što su lozinke i informacije o platnim karticama.

OBAVEZNO ZAŠTITITE VAŠ WI-FI INTERNET Obratite pažnju na ove znake, hakeri vas špijuniraju a da toga niste ni svesni!

Shutterstock

 

Postoji nekoliko načina na koje hakeri mogu da pristupe vašoj Wi-Fi mreži.

Loše konfigurisan ruter može imati ranjive tačke koje hakeri mogu iskoristiti, uključujući unošenje ogromnog broja različitih lozinki putem napada brute-force, ili korišćenje predefinisanih lozinki rutera koje se lako mogu saznati pretraživanjem modela rutera i standardnih IP adresa.

Kada hakeri dobiju pristup mreži, mogu pratiti vaš saobraćaj i pristupiti podešavanjima rutera, menjati lozinke ili izazvati druge probleme.

hakeri

Alo

 

Jednom kada hakeri otkriju vašu Wi-Fi lozinku, mogu naneti štetu na različite načine. Mogu špijunirati vašu mrežu i pristupati vašim poverljivim podacima, kao što su imena, adrese ili bankovne kartice.

Srećom, većina sajtova danas koristi HTTPS protokol sa dodatnim slojem enkripcije podataka, što otežava hakerima da pristupe vašim informacijama.

Postoje i sofisticiraniji načini prikupljanja podataka, kao što je promena DNS rekorada u podešavanjima rutera, što može rezultirati preusmeravanjem vašeg saobraćaja na lažne phishing stranice.

Da biste prepoznali hakovanu Wi-Fi mrežu, obratite pažnju na promene u lozinkama, čudno ponašanje pregledača, prisustvo nepoznatih uređaja u mreži, sporu internet konekciju ili primanje ransomware poruka.

Kao mere prevencije, koristite sigurne i jake lozinke, onemogućite daljinsku kontrolu rutera i redovno ažurirajte softver rutera kako biste osigurali da je vaša mreža što sigurnija.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading