google
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Ovih dana se u stranim medijima aktuelizovalo jedno pitanje. Hoće li Google Search pretraga u bliskoj budućnosti uvesti verziju koja se plaća? Najnovija vest koju je objavio Financial Times upravo govori o tome i ističe da Google ozbiljno razmatra opciju da po prvi put pokrene „plaćenu verziju” svog popularnog pretraživača, a kao glavni razlog i razliku u odnosu na dosadšnju, ističe upotrebu tehnologije veštačke inteligencije.

U prošlosti je Google pretraga bila besplatna usluga i obični korisnici nisu morali da plaćaju nikakve naknade, dok je sa druge strane Google zarađivao putem oglašavanja. Sada međutim, Google razmatra nove opcije, među kojima bi „AI pretraga“ mogla postati jedan od budućih projekata koji bi se plaćao po sistemu pretplate, ali konačna odluka još uvek nije doneta.

Google Search će imati AI verziju koja se naplaćuje

Takozvana AI pretraga se odnosi na SGE (generativno iskustvo pretrage) koje Google aktivno testira. U poređenju sa običnom Google pretragom, koja pretražuje web stranice sa relevantnim sadržajem na osnovu ključnih reči ili željenog pojma, SGE je dodao generativnu AI tehnologiju, a korisnici mogu direktno da unesu kompletno pitanje, a AI će prepisati tekst da biste pronašli željene informacije i analizirali ih.

Google je ranije dao primer na svom zvaničnom blogu, kako će novi sistem AI pretrage funkcionisati. Na pitanje postavljeno preko SGE pretrage, koja je razlika između učenja ukulelea i gitare, AI će direktno navesti prednosti i nedostatke, umesto da sugeriše web stranicu koju korisnici sami pretražuju u potrazi za odgovorom.

Ukoliko postavite kompletno pitanje u stilu: „Kako da uklonite mrlje od kafe sa džempera” ili „Kako brzo zameniti pasoš?”, AI će vam pružiti detaljne korake i provesti kroz proceduru koja će vam pomoći da uradite željenu stvar. Možete ga koristiti u nameri najbolje i najisplativije kupovine sa poređenjem cena na internetu. AI pretraživač ne samo da će pomoći u pronalasku najboljih cena i preporuka korisnika, već će filtrirati ponude na osnovu specijalnih zahteva kako bi pronašli proizvod koji odgovara vašim specifičnim potrebama.

U stvari, Google je već počeo sa naplatom servisa koji koriste veštačku inteligenciju. Na primer, trenutni „Google One AI Advanced Edition“ plan usluge ne samo da obezbeđuje 2 TB prostora u „cloud-u“, već i omogućava korisnicima da koriste Gemini AI asistenta u Gmail prepisci i Google dokumentima. Ovo funkcioniše po sistemu pretplate. U pitanju je ekskluzivna usluga samo za pretplatnike.

Pojedini mediji veruju da integracijom AI tehnologije Google može bolje da učvrsti svoju vodeću poziciju u servisima za pretragu pojmova na internetu. Drugo, može lakše da se takmiči sa OpenAI i Microsoft konkurencijom u oblasti primene i korišćenja veštačke inteligencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading