DA LI VAM JE GUGL POSLAO UPOZORENJE? Ako ovo radite na vašem telefonu, aplikacije možda neće raditi kako treba
Foto: Shutterstock

Korisnici Android platforme tradicionalno su imali naviku instaliranja aplikacija sa strane, ali nedavno su počeli dobijati upozorenja od strane Googlea u vezi sa učitavanjem eksternih aplikacija.

Ova praksa je prvo započela sa upozorenjima upućenim korisnicima Pixel uređaja koji su preuzimali ažuriranja aplikacija sa strane nakon izlaska Android 14 OS-a prošle godine.

Jedan korisnik Galaxy S23 Ultra telefona dobio je ovo upozorenje dok je pokušavao instalirati ažuriranje za aplikaciju AccuWeather preuzetu sa eksterne prodavnice aplikacija.

- Ažurirate ovu aplikaciju putem APK Mirror Installer-a (beta)? Ova aplikacija obično prima ažuriranja iz Google Play prodavnice. Ažuriranjem iz drugog izvora, moći ćete primiti buduća ažuriranja iz bilo kojeg izvora na svom telefonu. To može promeniti funkcionalnost aplikacije. 

Korisniku su ponuđene dve opcije: "Otkaži" ili "Ipak ažuriraj".

Važno je napomenuti da se upozorenje pojavljuje samo jednom. Ako preuzmete aplikaciju iz Play prodavnice, a zatim instalirate ažuriranje iz eksternog izvora, nećete ponovo dobiti upozorenje za naredno ažuriranje.

Međutim, mogući problem može nastati ukoliko ažuriranje iz prodavnice aplikacija treće strane ne sadrži neku funkcionalnost koja je bila dostupna u prethodnoj verziji aplikacije.

Ova praksa kompanije Google može biti frustrirajuća za korisnike naviknute na sideloading aplikacija. Play Store ima pravo slati ova upozorenja, jer od Android 14 verzije, prodavnica iz koje ste prvobitno instalirali aplikaciju smatra se vlasnikom te aplikacije, te može poslati upozorenje u slučaju ažuriranja iz drugog izvora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading