MNOGI LJUDI POGREŠNO KORISTE LAPTOP Stručnak otkrio šta nikako ne treba da radimo!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je saopštila Nina Plastinina, direktorka kategorije Elektronika jednog maloprodajnog lanca u Rusiji za RIA Novosti.

„Vlasnici laptopa vrlo često zanemaruju jedno važno pravilo: uključen laptop ne bi trebalo da se stavlja na kolena ili druge meke površine zbog rizika od blokiranja ventilacionih otvora dizajniranih za hlađenje procesora. Ovo je preplavljeno smanjenjem usluge. život usled korišćenja uređaja uz kršenje uslova rada ili čak delimičnog ili potpunog prestanka rada laptopa“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, vredi obratiti pažnju i na punjač, jer je svaka žica dizajnirana da prenosi napon određenog nivoa.

"Ako svoj uređaj punite pogrešnim napajanjem, to može uticati na performanse matične ploče. Može jednostavno da propadne zbog udara struje, pa se preporučuje da koristite samo sopstveno napajanje", pojasnio je stručnjak.

Pored toga, trebalo bi da redovno čistite laptop kako biste mu produžili životni vek. Dakle, preporučuje se da površinu čistite svakog meseca usisivačem ili specijalnom tečnošću i četkom, a jednom godišnje rastavite uređaj da biste ga očistili od prašine.

"Neophodno je pratiti stanje baterije. Od toga zavisi autonomija vašeg laptopa. U proseku, baterija je projektovana za hiljadu punih ciklusa punjenja, nakon čega počinje postepeno da gubi kapacitet, tako da ne bi trebalo da ostaljate laptop stalno uključen“, dodao je Plastinina.

Da bi se produžio vek baterije, preporučuje se da se napunjenost održava na nivou od 20 do 80 odsto – to će značajno povećati broj ciklusa, zaključio je sagovornik agencije, piše Ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading