NAPREDAK MODERNE TEHNOLOGIJE Naučnici su usavršili "kompijuterski mozak", mislima možete da ispisujete reči umesto rukom
Foto: Pixbay

Foto: Pixbay

 

Naučnici su razvili interfejs mozak-računar (BCI) koji uspešno prepoznaje moždane aktivnosti povezane sa ručnim pisanjem pojedinačnih slova, koristeći ovo za generisanje teksta na ekranu. Opisujući svoj rad u časopisu Nature , autori studije otkrivaju da je sistem testiran na jednom paralizovanom pacijentu, koji je bio u stanju da otkuca 90 znakova u minuti jednostavno zamišljajući da piše ručno . Ovo je postavilo novi svetski rekord u brzini kucanja pomoću interfejsa mozak-računar. 

Učesnik studije bio je 65-godišnjak koji je paralizovan od vrata nadole nakon povrede kičmene moždine 2007. Deceniju kasnije imao je dve elektrode umetnute u deo njegovog mozga nazvan motorna kora koja koordinira kretanje. Koristeći ovaj sistem, mogao je da otkuca 40 znakova u minuti vizualizujući pokrete ruku potrebne za manevrisanje kursora i kliktanje na slova prikazana na ekranu.

U to vreme ovo je predstavljalo najbržu stopu kucanja koju je postigla bilo koja BCI, ali rezultati ove najnovije studije više su nego udvostručili taj rekord.

"Ovaj pristup omogućio je osobi sa paralizom da sastavlja rečenice brzinom gotovo uporedivom sa radno sposobnim odraslim osobama iste starosti koje kucaju na pametnom telefonu", rekao je stariji autor studije Džejm Henderson u izjavi . "Cilj je vratiti sposobnost komunikacije tekstom".

NAPREDAK MODERNE TEHNOLOGIJE Naučnici su usavršili

Foto: Pixbay

 

Iako nije mogao stvarno da pomeri ruku, ispitaniku je naloženo da zamisli ispred sebe svesku i olovku i da se koncentriše na pisanje pojedinačnih slova. Mozak povezan sa ovim pokretima elektrodama su uhvatile i ubacile u algoritam, koji je zatim bio u stanju da nauči specifični neuronski potpis koji se odnosi na svako slovo abecede.

Iako dekodiranje moždane aktivnosti iza takvih finih pokreta može zvučati kao veći izazov od dešifrovanja aktivnosti povezane sa osnovnim radnjama poput pomeranja kursora u pravoj liniji, istraživači izveštavaju da je u stvari suprotno.

"Saznali smo da se složeni pokreti koji uključuju promenu brzine i zakrivljene putanje, poput rukopisa, mogu lakše i brže protumačiti algoritmima veštačke inteligencije koje koristimo nego jednostavniji nameravani pokreti poput pomeranja kursora u ravnoj putanji stalnom brzinom “, rekao je vodeći autor studije Francis Villett.

To je zato što svako slovo izaziva izuzetno jedinstven obrazac neuronske aktivnosti, što ih čini lako prepoznatljivim. 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading