Srpski Manastir Pavlovac: Turci su ga sravnili sa zemljom, a posle 280. godina je opet obnovljen (FOTO)
Alo/Kristijana Ćaćić

Alo/Kristijana Ćaćić

 

Manastir Svetog Nikolaja - Pavlovac nalazi se u kosmajskom selu Koraćici.

Dobio je ime po selu Pavlovci u čijem ataru se nalazio do 1690. godine kada su i selo i Manastir uništeni od strane Turske vojske. Pripada šumadijskoj eparhiji. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Podignut je po naredbi despota Stefana Lazarevića, a manastir su izgradili učenici Rada Borovića (Rada neimara) koji je bio despotov dvorski arhitekta.

U manastiru je srpski despot Stefan Visoki 21. novembra 1425. godine izdao "razrešnicu" nekolicini dubrovačkih trgovaca, koji su bili njegovi carinici. Manastir je u ruševinama bio oko 280 godina. Obnovljen je u drugoj polovini 16. veka. Za vreme Turaka u drugoj polovini 16. veka u turskim popisima ubeležen je manastir Pavlovac pod Kosmajem, sa četiri monaha.

Srpski Manastir Pavlovac: Turci su ga sravnili sa zemljom, a posle 280. godina je opet obnovljen (FOTO)

Alo/Kristijana Ćaćić

 

U Pavlovcu je patrijarh Arsenije Crnojević služio jednu od poslednjih liturgija pred prelazak sa narodom u Ugarsku 1690. godine. Međutim, bratstvo manastira nije moglo napustiti ovaj Božji dom pa su ih Turci sve ubili, a manastir spalili i razorili. Njihove mošti nalaze se u temelju crkve posebno obeleženi.

U 19. veku kod kosmajskog sela Koraćice nalazila se stara crkvina Pavlovac. Bili su to ostaci porušenog srpskog pravoslavnog manastira Pavlovca.

Manastir je obnovljen 1967. godine. Građen je od lomljenog kamena i živog kreča. Sistematska arheološka istraživanja izvršena su 1973-1974. godine. Manastirski kompleks sastoji se od crkve, manastirskog konaka na južnoj strani i verovatno letnjikovca despota Stefana Lazarevića, na severnoj strani od crkve.

Manastir je posvećen Svetom Nikoli, i to je hramovna slava. 

Sava Petrović je bio monah manastira od 2007. do 2010.

Zanovljen je manastir 1990. godine, a sada je u njemu jedini monah, nastojatelj Gavrilo. Grad Beograd je 1990. godine darovao azbestni montažni objekat, koji je funkcionisao kao privremeni konak.

 Putem iz Sopota za Koraćicu se stiže u ovaj manastir. Prvo skretanje desno kada se uđe u selo i ide se do skretanja gde je putokaz.

Posle prenošenja srpske prestonice iz Kruševca u Beograd, 1405. godine, verovatno je prvo usledila obnova starijih crkvenih objekata. Pavlovac je novoizgrađeni manastir, a prvi put je zabeležen u povelji despota Stefana koja je pisana u „Pavlovce“. Povelja je datovana u novembar 1424. godine, a boravak despota je siguran znak da je manastir bio graditeljski završen do te godine. Ukoliko se uzme da je izgradnja ovakvog manastirskog kompleksa mogla da traje popriličan broj godina, vreme početka zidanja Pavlovca se može orijentaciono opredeliti u drugu deceniju 15. veka. Nemanja Markovic, 600 godina manastira Pavlovac.

U blizini manastira Pavlovca je selo Markovac, gde je despot Stefan iznenada umro 1427. godine. Iznad manastira Pavlovca, pored puta nalaze se kameni sarkofag i česma Stefana Lazarevića. Manastir Pavlovac je aktivna muška monaška zajednica, o kojoj brinu monasi.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bane

02.06.2021 14:28

Despot je umro u selu Crkvine, gde postoji crkva i spomenik gde je pao!