autonobil
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Svako ko ima automobil pokušava na različite načine da uštedi novac, poboljša performanse vozila ili produži njegov vek trajanja. Bilo da se radi o redovnom održavanju, promeni filtera, ulja ili čak kompleksnijim modifikacijama, svi želimo da naš automobil funkcioniše što bolje.

Međutim, postoji jedan metod koji deluje potpuno suprotno od svega što smo naučili o održavanju motora - smanjenje količine ulja. Na prvi pogled, ovo se čini nelogičnim, ali specifičan test pokazuje koliko ovo može biti efikasno.

Kako funkcioniše smanjenje količine ulja u motoru

Na YouTube kanalu The Motor Oil Geek, sproveden je test koji uključuje motor sa različitim nivoima ulja. Test je realizovan u saradnji sa Benom Straderom iz privatne tehničke škole EFI University, a korišćen je Chevrolet V8 motor.

Test na dinamometru

Test je započet sa minimalnom količinom ulja, što je dovelo do niskog pritiska ulja u motoru. Uprkos tome, merni uređaj je pokazao impresivnih 649 konjskih snaga (i 617 Nm obrtnog momenta). Dodavanjem više ulja, pritisak u motoru je porastao na prihvatljiv nivo, ali je snaga motora pala na 630 konjskih snaga, piše 24sedam.

Uticaj količine ulja na performanse motora

Konačno, sa deklarisanom količinom ulja, snaga motora je dostigla 569 konjskih snaga (i 559 Nm obrtnog momenta), što je približno 10 odsto manje od početne vrednosti. Ovaj test jasno pokazuje da snižavanje nivoa ulja može povećati snagu motora. Manje ulja znači manje trenja i manje tečnosti koja ometa rotaciju motora.

Primena i preporuke

Ovaj metod se koristi u specifičnim uslovima, kao što su kratkotrajne trke ubrzanja gde se motor opterećuje samo na kratko vreme. Ipak, važno je napomenuti da se ovakav način "štimovanja" motora ne preporučuje za svakodnevnu upotrebu, jer može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora usled nedostatka adekvatnog podmazivanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading