MNOGI STRAHUJU OD 5. JULA Vozači proverite da li je katalizator na autu ispravan i da li ga uošte ima
foto: auto servis

Procenjuje se da po novim propisima, najavljenim zbog smanjenja zagađenja, više od 100.000 automobila u Srbiji ne bi moglo da bude registrovano.

Mnogi vozači strahuju od 5. jula jer bi tad trebalo da stupi na snagu odredba pravilnika o tehničkim uslovima koja se odnosi na izduvne gasove, pa vlasnici čiji automobili nemaju ispravan katalizator neće moći da prođu tehnički pregled.

U problemu su na hiljade vozača, ne samo oni koji voze starija vozila, već i oni koji imaju polovna, a kojim je pre prodaje skinut katalizator.  Bliži se 5. jul i ukoliko se ne pomeri rok vozila, koja imaju neispravni katalizator ili ga uopšte nemaju, bi morala da budu isključena iz saobraćaja. Nedavno je član Odbora grupacije tehničkih pregleda pri Privrednoj komori Srbije Andrija Vujičić upozorio da je reč o velikom izazovu za vozače.

akođe je istakao da je neophodno dati još vremena da se propis uskladi ili da se vlasnici ovakvih vozila prilagode propisu ukoliko se odluči da se on održi u obliku u kom je sada. Što se tiče firmi koje se bave tehničkim pregledom, iz njih kažu da je i pre dve godine više od 90 odsto njih bilo spremno za ovu novinu, pošto su nabavili uređaje za merenje količine izduvnih gasova.

"Ništa se ne zna i ništa nam nije nagovešteno u vezi eventualnog novog odlaganja. Propisi kažu da nakon 5. jula svako vozilo koje je proizvedeno sa fabričkim katalizatorom mora imati taj uređaj. Ako ga nema, smatra se da nije ispravno i ako ćemo postupati po zakonu i savesti, onda takav automobil ne sme da prođe tehnički pregled. Problem je, međutim, što se za prethodne dve godine u smislu toga kakva vozila dolaze na tehnički pregled malo šta promenilo, a to je da je njihova prosečna starost 15 godina. I ne samo to što se kupuju i voze automobili koji nemaju katalizator, već se dosta voze i oni noviji polovnjaci iz kojih je katalizator skinut. Nije mali broj trgovaca polovnjacima koji pre prodaju skinu katalizator i prodaju automobil bez njega, a katalizator prodaju trgovcima tih delova", pričaju u tehničkim pregledima.

Kako prepoznati problem

Problem sa katalizatorom može da se prepozna na nekoliko načina. Ukoliko je saće fizički oštećeno može da se desi da se čuje zveckanje ili neki slični zvuci. Takođe može da se desi da se upali "check engine" lampica jer uz katalizator idu i senzori. Ukoliko je katalizator neispravan može da dođe do povremenog gubitka snage, trzanja ili nepravilnog rada motora. Povećana potrošnja goriva isto može da ukaže da je katalizator neispravan. Inače, katalizator može da bude neispravan i ukoliko ne postoji nijedan od navedenih "simptoma".

Ne preporučuje se samostalno čišćenje katalizatora, naročito ne priručnim sredstvima, kao što su kiseline, "puška" sa vodom pod visokim pritiskom i slično. Postoji velika šansa da ga oštetite ili potpuno uništite. Postoji više načina, odnosno sistema za čišćenje katalizatora, pri čemu se kod nekih modela uopšte ne skida, pa se praktično u kompletu obećava i čišćenje.

Proteklih decenija skidanje katalizatora je postala sasvim uobičajena procedura. Kod starijih automobila se izvodi rutinski, dok je kod novijih nešto komplikovanija. Jednostavno - vozači žele da ga izbace iz automobila da više u budućnosti ne bi imali problema s njim, naročito zbog toga što niko na tehničkom pregledu nije proveravao da li je skinut ili ne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading