NE PANIČITE, JEDAN POTEZ MENJAČEM ĆE VAS SPASITI Znate li šta da radite ako vam auto prokliže na putu
Foto: Alo/Foto: RINA

Ovih dana Srbiju je zaokupio snežni talas, koji probleme pravi kako pešacima tako i vozačima. Čak i iskusni vozači u ovakvim vremenskim uslovima radije biraju da koriste javni prevoz ili taksi. Ipak, za one koji se odvaže da na mesta odredišta idu svojim automobilom, stručnjaci imaju par saveta.

Da ne bi došlo do proklizavanja automobila, najvažnije je da ga što pre prepoznate i pravilno reagujete. Do klizanja dolazi kada se između kolovoza i gume nakupi tanak sloj vode, visine najmanje 2,5 milimetara.

Znaci proklizavanja su prvenstveno brže okretanje pogonskih točkova, glasnija buka motora, odnosno brz porast broja obrtaja motora, lagano i neefikasno upravljanje i zanošenje zadnjeg dela vozila.

Najvažnije je da ostanete mirni

Kada dođe do klizanja, nikako nemojte paničiti, već ostanite mirni i izbegavajte jak pritisak na kočnicu. Polako otpustite papučicu gasa, držite volan u položaju pre klizanja i posmatrajte ponašanje automobila. Naime, pri manjoj brzini točkovi će povratiti prianjanje, a vi ćete povratiti kontrolu nad svojim vozilom.

Veoma je važno da ne okrećete volan naglo čak i ako automobil polako klizi ka ivici puta. Ako su prednji točkovi okrenuti ka spolja pri ponovnom kontaktu sa putem, oni će snažno povući automobil, a to može dovesti do gubitka prianjanja, posebno na zadnjem delu vozila.
 

Ako točkovi proklizavaju pri kretanju i po ledu ili bljuzgavici probajte da krenete iz druge „brzine“, lagano otpuštajući kvačilo i izbegavajući visoke obrtaje. Ovo će, prema rečima stručnjaka sprečiti proklizavanje točkova.

I po ledu važi savet da ako u vašem automobilu postoji opcija odabira režima vožnje – izaberite „snow“. Pritom, ne vozite brzo kako ne biste izgubili kontrolu nad automobilom. Takođe, u krivinama, pre raskrsnica ili nizbrdice smanjite brzinu ranije kako biste imali kontrolu i bili u odgovarajućem stepenu prenosa pre prolaska.

Proklizavanje po ledu je najveći problem vozača koji voze po zaleđenom kolovozu. Ukoliko vaše vozilo izgubi prianjanje, sklonite nogu sa pedale gasa i usmerite prednje točkove u pravcu u kom želite da se krećete. To ćete najlakše uraditi tako što ćete pogled usmeriti tamo gde želite da idete, a ruke će sa volanom uraditi ostalo.

Držite se glavnih puteva, jer je za njih najveća verovatnoća da su očišćeni i posuti rizlom i izbegavajte nizbrdice i uzbrdice. Takođe, usporite na pešačkim prelazima – čak i kada se sneg otopi, prelazi budu klizavi.

Komentari (0)

Loading