SPASITE SE JUTARNJEG STRUGANJA LEDA SA AUTOMOBILA Napravite domaći sprej za brzo odleđivanje prozora
Foto: Shutterstock

Vrlo je jednostavno. To je tečnost za odleđivanje koju ćete ujutru prskati po zaleđenim prozorima, led će brzo omekšati i lako ćete ga ukloniti, bez mukotrpnog struganja.

U bocu sa raspršivačem stavite jedan litar alkohola, decilitar vode i kašičicu deterdženta za pranje sudova. Dobro protresite i to je to. Postoji još jedna varijanta - u sprej boci pomešati alkohol i vodu u odnosu 2:1 (dve trećine alkohola i jedna trećina vode).

Trik za lakše otvaranje vrata

Tu pomaže VD40. Poprskajte ga u brave automobila i neće se smrznuti preko noći. A ako želite da zaštitite vrata od smrzavanja, kako biste ih ujutru mogli bez problema da otvorite, posegnite za mašću. Može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Pazite gde parkirate i zaštitite prozore

A pametno parkiranje vas štedi od jutarnjeg struganja leda sa vozila. Ako možete, parkirajte ga tako da prednji deo bude okrenut prema istoku i da ga ne blokiraju zgrade i kuće. Tako će prvi jutarnji zraci polako topiti led na šoferšajbni, pa ćete ujutru ranije na posao. A stavljanje kartona na prozore je odličan način da sprečite stvaranje leda preko noći. Umesto kartona, možete staviti i stari peškir.

Zaštitite brisače i retrovizore

Ako želite da se brisači ne lepe za zaleđeno staklo, stavite na njih stare čarape. Ili ih jednostavno podignite sa stakla da se ne zalepe. Spoljašnji retrovizori na automobilu neće se smrznuti ako ih 'pakujete' u plastične kese. Možete ih umotati i gumenom trakom.
 

Komentari (0)

Loading