OBRATITE PAŽNJU Ovo su 10 najlošijih polovnih automobila u Srbiji
Tanjug/Rade Prelic

Jutjub kanal specijalizovan za automobile, naročito one polovne, objavio je detaljan spisak modela koji su jeftini, deluju atraktivno i praktično, ali u sebi kriju probleme koji su preskupi, a često i nereševi.

Jutjub kanal Mirko Rašić koji se bavi automobilima na sve moguće načine nedavno je napravio jedan vrlo zanimljiv i koristan izbor. Reč je o izboru deset najgorih automobila polovnjaka koji se mogu pronaći na našem tržištu. I to ne bilo kakvih polovnjaka nego tzv. benzinaca. Ukoliko imate u planu da kupite auto ili želite samo da se za početak informišete, ova lista će vam pomoći da nađete pravo rešenje.

Na desetom mestu se nalaze dva automobila Smart 600 i Folksvagen TSI 1.0. Vozači ovih automobila u početku su bili oduševljeni ovim modelima, ali kasnije se utvrdilo da imaju ozbiljne probleme, kaže se u videu na kanalu Neovlašćeni servis. Na Smartu postoje problemi sa bilo kojim vidom generalne kontrole, a na Volksvagenu sa lancem.

Mesto ispod zauzima Saab 2.0 i 2.3 turbo. U videu se navodi da ova dva tipa istog modela imaju ozbiljnih problema sa radilicom, kolenastim vratilom i okretanjem letećih ležećih ležajeva. Savetuju oprez vlasnici ovih kola, kao i da kontrolu ovih delova izvrše skidanjem kartera i redovnim menjanjme ulja.

Potrošnja ulja i dihtung glave

Osmo mesto zauzima Mazda 1.3 vankel. U videu se tvrdi da ovaj model prelazi do 50, 60 hiljada kilometara i da nakon toga čitava jedinica može da se izbaci i kupi druga jer ovaj model ima „spakovan motor“. Kažu da deluju kao idealan polovnjak zbog kubikaže i potrošnje, ali ipak ima ovaj problem koji je praktično nemoguće rešiti jer mu remont motora gotovo nemoguć.

Na sedmom mestu je Alfa Romeo 1.6 i 2.0 sa tvin spark motorima. Najčešći kvarovi su im velika potrošnja ulja i obrtanja letećih ležećih ležajeva do velikih problema na samim motorima – od dihtunga glave do svih mogućih kvarova. Tvins park motori, kaže se u videu, troše više ulja nego goriva.

Lanac najčešći problem

Na šestom mestu je još jedan Volksvagen – 1.8 TSI. Nova platforma, nova ideja, tri lanca, turbo, benzinac, varijabilna geometrija… Međutim, u videu se kaže da ovaj model ima problema sa velikom potrošnjom ulja i lancem, pa se savetuje da pri kupovini ovog modela automobila potencijalni novi vlasnici kod mehaničara i odmah provere stanje lanca i da li je potrebna njegova hitna zamena.

Odmah ispred njega nalazi se Opel 2.2 Ekotek, najčešćče se sreće kod modela Vektra, a njegov najveći problem je često „pucanje španera“ zupčastog kajša. Mirko Rašić, autor ove liste, predlaže da preskočite Opelove modele s ovim motorom.

Na četvrtom mestu je ponovo Volksvagen 1.2 TSI, koji ima isti problem kao i njegovi prethodnici – lanac. Na četvrtom mestu je aumobil malo kompleksnijeg serijskog naziva, a to je, naizgled odlični, BMW N63 4.4BI Turbo. Možete li da pogodite šta je problem kod njega? Jeste! Lanac! Autori videa se i sami smeju ovoj činjenici, ali dodaju da je kod većine automobila sa ovog spiska lanac ključni problem.

Ide kao nevreme… dok ne stane

Na drugom mestu je Pežo i vozila s motorom 1.4 VTI. Problem ovih vozila je, tvrdi se u videu, glava motora, ali misfajer, svećice, dihtung glave, potrošnja ulja… Spisak je podugačak. Kažu u videu – skroz za izbegavanje! Prvo mesto, još jedan Pežo 1.6 THP.

Problem je… Evo, pogađajte? Jeste! Lanac motora. Ali i glava motora, drugi najčešći problem, koja konstatno troši ulje. Ali problem i sa blokom motora. Što bi rekli autori videa: „Ovaj auto ide kao nevreme, motor je odličan i za svaku pohvalu… Dok radi“. Kad je nov, do generalne, može da bude sjajan, ali kao polovnjak je, kažu u videu, veliki rizik.

Autori dalje zaključuju da je ipak najgori benzinski motor onaj koji nije održavan. Ukoliko vlasnici ovih modela, koji su pobrojani kao loš izbor, redovno menjaju ulje i vode računa o motoru, lako se može desiti da im i ovi modeli idu kao podmazani.

Prema tome, ukoliko želite da vam auto, makar i polovan s potencijalnim problemima, traje i da ga duže vozite, potrudite se da vodite računa o njegovim vitalnim delovima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zeljko

08.11.2022 15:50

Malo je glupo generalizovati stvari Ako neki auto I'ma boljku Kaisa zameni se na vreme I uzivas u autu redovno odrzavanje I svaki je dobar