ELEKTRIČAR DAO PRECIZNO OBJAŠNJENJE: Ovako treba da vozite uzbrdo da vam se automobil ne bi zapalio!
Alo

Naime, za dizel je na usponu optimalno oko 2.000, a za benzinac 2.500-3.000 obrtaja.

- Kad se vozi uzbrdo, potreban je niži stepen prenosa u višim obrtajima. Dakle, auto ne treba voziti u petoj, već u trećoj ili četvrtoj brzini, zavisno od toga koja je brzina bolja za taj automobil. Ako automobil ima automatski menjač, on to sam određuje, te s njim vozači imaju manje muka - kaže Adam Nišević, auto-električar.

Na Tviteru je korisnik pod nikom Profus Jadibedus ovako objasnio pomenuta dešavanja na crnogorskom auto-putu gde se nadmorska visina od 60 metara nadomak Podgorice podiže na skoro 1.100 u blizini Kolašina.

- Zato, na tih 40 km pod 5-6% uspona ne mučite motor u najvišem prenosu, dajte mu da diše... Vratiće pouzdanošću i manjom potrošnjom. A na starijim vozilima nije zgoreg pre polaska na put isprati hladnjak, i spolja i iznutra. Pratite temperaturu motora! Na niskim obrtajima uzbrdo gas je dat do kraja, sagoreva punu količinu goriva, pumpa se sporo okreće, tečnost ne stiže da se hladi... Umesto u rad, deo tog goriva odlazi u toplotu... On je dodao da je za dizel optimalno oko 2.000, a za benzinac 2.500-3.000 obrtaja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vozac

19.07.2022 09:16

Napokon da neko nesto pametno kaze i lepo objasni