KAKO DA KORISTITE KLIMU ZA NAJBRŽE HLAĐENJE Na ove detalje treba posebno obratiti pažnju
Shutterstock/BEAUTY STUDIO

Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vetrobransko staklo i otvoriti prozore tokom vožnje.

Odlučite li se ipak da uključite klimu, izuzetno je važno paziti da temperatura hlađenja nije preniska, u odnosu na temperaturu napolju, jer možete dobiti upalu grla i sinusa, prehladiti se.

Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati telo ekstremnim temperaturnim razlikama, posebno to ne smeju ljudi sa slabijim srcem.

Nekoliko minuta pre kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju - tako će se vlažna mesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i plesni manji, jer preferiraju vlažno, a ne suvo okruženje.

- Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na spoljnu temperaturu ne bude veća od 8 stepeni, vlažnost treba biti od 40 do 60 posto, a brzina strujanja vazduha najviše 0,2 m/s. Ne usmeravajteventilator direktno u lice jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Takođe, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje s ovlaživačima - rekla je Branislava Čilić dr med., specijalista porodične medicine.

KAKO DA KORISTITE KLIMU ZA NAJBRŽE HLAĐENJE Na ove detalje treba posebno obratiti pažnju

Shuterstoock

 

- Iz godine u godinu se upotreba klima uređaja povećava, a time se povećavaju i negativni učinci na zdravlje gornjeg i donjeg dela disajnog sistema. S druge strane, povoljan učinak klima uređaja je filtriranje vazduha koji dolazi spolja, a to je benefit pacijentima koji su alergični na polen, prašinu, grinje. Na taj način je koncentracija alergena u zraku manja. Filtriraju se i bakterije, virusi te gljivice - objasnila je Branislava Čilić dr med.

- Međutim, najčešće se koriste klima uređaji koji hlade i suše vazduh, ali ga ne ovlažuju. Takav uređaj suši sluznicu disajnog trakta te se na taj način gubi njena uloga pročišćivača udahnutog vazduha. Takva sluznica puca, stvaraju se mikro ragade (bolna krvava napuklina na tvrdoj i suvoj ili upaljenoj koži) u koje se nakaleme mikroorganizmi koji dovode do infekcije - dodaje.

- Uz sve to je važno napomenuti da prehlade ne nastaju zbog hladnog vazduha nego ih uzrokuju mikroorganizmi kojima su se stvorili uslovi za kultivaciju na tako promenjenoj sluznici. Isušivanje je tim veće ukoliko je smer vazduha iz klime usmeren direktno prema licu - pojasnila je ova doktorka i dala još nekoliko saveta.

- Klime ne uzrokuju tegobe, bolest i druge smetnje nego ljudski faktor koji ne zna njome rukovati i koji se ne pridržava pravila i upozorenja - napominje Branislava Čilić dr.med.

Još jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, je - redovno čišćenje klime. Preporuka je svake dve godine, iako neki kažu da bi to bilo dobro uraditi pre svakog leta.

Naime, u klimi se mogu razmnožiti razne bakterije, gljivice i plesan, a ako nije očišćena, one mogu završiti u disajnom traktu, izazvati alergije, iritaciju očiju, suvi kašalj... ali i ozbiljne zdravstvene probleme.

Osim toga, pripazite i da li ima dovoljno freona u klima uređaju, jer od toga zavisi hoće li dobro hladiti ili ne, no i to može da proveri serviser koji čisti klimu, samo mu napomenite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading