NA ŠTA TREBA OBRATITI PAŽNJU Mačka u džaku ili kupovina polovnog automobila
EPA

Kupovina polovnog automobila kod nas predstavlja pravu investiciju i za razliku od država u kojima je to sastavni deo normalnog života, u Srbiji, ali i širom Balkana to ponekad zna da zada glavobolje.

U tom smislu treba se dobro pripremiti, dobro targetirati ono što želimo, ali i dobro isplanirati budžet. Jer kupovina polovnog automobila ne svodi se uvek samo na keširanje auta, već i na prenos, obavezan servis, kao i poneku neplaniranu prepravku. Zbog toga je veoma važno kako pristupamo kupovini automobila. Šta gledamo i ko nam procenjuje kvalitet. Kupovina polovnog automobila nije svakodnevna stvar, pa zahteva i malo strpljenja.

Proverite da li je automobil ukraden

Koliko god verovali onome od koga kupujete automobil, ipak vam savetujemo da proverite da li se ne radi o kradenom automobilu. To ćete utvrditi tako što sa sobom možete povesti auto bravara. On će kontrolom brava za otključavanje i kontrolom unutrašnje brave makar malo  smanjiti opseg kradenih vozila. Ona auta koja se kradu modernijim metodama, nešto je teže prepoznati, ali ipak to proverite sa nadležnim organima.

Povedite majstora na teren

Iako vam se na placu učini da je reč o besprekornom automobilu, znajte da postoji ona stara „ko kupuje auto na auto placu, došao je da bude prevaren“. To, razume se, ne mora da bude uvek tačno, niti se treba uzimati kao pravilo, ali postoji ozbiljna verovatnoća da ćete naleteti na auto kome se ne zna prethodni put. Zbog toga prežalite dvadesetak eura i proverite sa majstorom čitavu dijagnostiku automobila.

Proverite haubu

Veoma često se na haubi i na spojevima vrata može videti da li je automobil prethodno bio havarisan ili makar malo udaran. Ta praksa je veoma česta, pa zato ozbiljno povedite računa o tome da vidite postoje li tragovi farbe, gitovanja i da li se vrata i hauba dobro uklapaju u konstrukciju čitavog automobila. Veoma često ni sami preprodavci ne znaju odakle je potekao automobil, a oni koji ga prodaju prećutkuju važne istine.

Vraćanje kilometraže takođe može da bude indikator da je automobil poprilično vožen. U zavisnosti od starosti automobila i to se može lako utvrditi. Postoji više mesta gde se može videti koliko je automobil zaista prešao. Iako se na kilometar satu vrati kilometraža, to ne mora da znači da je vraćeno na manjim računarima u kočionom sistemu ili slično.

Uradite servis

Bez obzira na to da li automobil poseduje servisnu knjižicu ili garancije prodavca da su servisi rađeni na vreme, ipak vam preporučujemo da automobil odmah po kupovini poterate na servis. Mali servis podrazumeva zamenu ulja i filtera za vazduh, ulje i gorivo. Mi vam ipak savetujemo da automobilu uradite i veliki servis.

To podrazumeva zamenu zupčastog kaiša kao i pk kaiša. Pumpa za vodu uglavnom ulazi u ovu strukturu servisa. Imajte na umu da ovi troškovi iznose od dvesta do trista eura, u zavisnosti od tipa automobila, pa odmah spremite i taj novac kako biste bili sigurni u šta sedate. I da, uvek bi trebalo da znate da su u pitanju kupovina polovnog automobila. Pa čak i ako se nešto pokvari ne krivite sebe. Sve ima svoj rok trajanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading