KAD SE NE VIDI PRST PRED OKOM 10 saveta za vožnju kroz maglu
EPA/BODO MARKS

Vožnja po gustoj magli svim vozačima izuzetno je neprijatna, a ponajviše onima koji nemaju iskustva. Kada se magla spusti na put, vozačima predstoji teška borba. Najpametniji su oni koji parkirajju svoja vozila i čekaju bolje uslove.

Međutim, to često nije opcija jer magla može da nas “uhvati” dok smo na putovanju, pa upravo tada moramo da znamo kako da postupimo da bismo ostali bezbedni. Takva vožnja je vrlo zahtevna i naporna, pa upravo zato otkrivamo najvažnije trikove za lakšu vožnju po magli.

1. Ujutro i uveče: Ako možete izbegnite vožnju rano ujutro I predveče kada je magla najgušća.
2. Najveća greška: Ne žurite da biste što pre izašli iz magle. Vožnja kroz maglu mora biti spora, a vi strpljivi, zato dobro pratite brzinometar.
3. Odstojanje: Treba držati što veće odstojanje od vozila ispred.
4. Držite se desno: Ako je desna strana puta obeležena saobraćajnom linijom, najbolji savet je da se držite upravo te linije, da vam ona bude vodilja. Opasno je da na dvosmernom putu pratite središnju liniju zbog vozila koja vam dolaze u susret.
5. Na raskrsnici spustite prozore: Ako je magla toliko gusta da na raskrsnici ne vidite da li se neko vozilo približava, treba spustiti prozore i osluškivati saobraćaj.
6. Pazite na led: Kada je hladno i nastupi magla, na putu se brzo i lako formira tanak sloj leda. Vozite smireno i bez naglih i ishitrenih reakcija.
7. Četiri migavca i zaustavljanje: Kada se desi da je magla toliko gusta da zaista ne vidite kuda se krećete, tada parkirajte vozilo sa strane i obavezno uključite sva četiri migavca, kako bi vas drugi u saobraćaju primetili. Mnogi vozači tokom guste magle voze sa uključenim svim pokazivačima pravca.
8. Uključite grejače stakla: Magla može da stvori vlagu, pa koristite brisače kako biste obezbedili što bolju vidljivost.
9. Svetla za maglu: Ako ih imate, koristite ih. Ona su postavljena nisko i usmerena su ka dole i široko, što je jedino rešenje da se put osvetli i spreči zaslepljivanje drugih vozača. Na duga svetla zaboravite jer će osvetliti svaku kapljicu pred vama i to će vas dodatno zaslepeti.
10. Isključite sve što može da vas ometa: Po magli je najvažnija puna pažnja, pa ugasite radio.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading