TRIKOVI MAJSTORA ZLATA VREDNI Kako prepoznati da je vreme za zamenu akumulatora?
Alo/ Dejan Briza

Neki to povezuju s Marfijevim zakonom, dok oni manje sarkastični i tehnički potkovaniji znaju da je najčešće uzrok jutarnjih neugodnosti kad motor neće startati u akumulatoru. 

No, ovu nimalo ugodnu pojavu možete sprečiti i preduhitriti je zamenom akumulatora u optimalno vreme. Naravno, akumulator je najlakše proveriti voltmetrom koji baš i nije čest u garaži vlasnika automobila. 

Druga opcija je da se parkirate u mraku ispred zida. Ugasite motor i uključite kratka svetla. Ako svetlo nakon kratkog vremena postane tamnije, akumulator slabi, napominje HAK revija. 

Danas zahvaljujući sastavu zvučnog upozorenja retko ko isprazni akumulator ostavljanjem upaljenih svetala. Međutim, događa se da vlasnik ponekad zaboravi zaključati vozilo, što kod nekih automobila znači da će svetlo u kabini nastaviti da gori.

Isto će se dogoditi ako je pre izlaska iz vozila neko upalio unutrašnje svetlo ili jednostavno nije zatvorio vrata. U pravilu se radi o sijalicama snage 5W kojih može biti nekoliko. Prenoći li vozilo u takvom stanju, ujutro ćete teško startati motor, pogotovo ako se radi o starijem akumulatoru koji je odradio puno ciklusa punjenja i pražnjenja te mu je smanjen kapacitet.

Dobra je vest da će se kod novijih vozila rasveta u kabini ugasiti nakon desetak minuta. Kod starijih vozila nastavit će goreti sve do jutra, a tada će vas dočekati neugodno iznenađenje. Ne samo da nećete moći startati motor, već nećete moći otključati ni vrata bez mehaničkog ključa. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading