Zašto je dobro uključiti klimu u automobilu u jesen i zimu?
Shutterstock

Pomoću njih ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za sigurnost u prometu. Takođe, ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru.

Uključivanje klime tokom jesenjih i zimskih meseci važno je i za zdravlje samog uređaja – cirkulacija plina i ulja podmazuje komponente klima uređaja. Odnosno, tako ćete sprečiti sušenje brtvi i gumenih delova te njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni delovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima uređaj.

Ipak, pripazite, kad spoljne temperature padnu ispod pet stepeni, ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sistemu.

Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dopušta da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati da budete vi. Dakle, sve dok je spoljna temperatura do pet stepeni koristite klima uređaj u automobilu, nekoliko minuta biće dovoljno. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading