CENE POLOVNJAKA OTIŠLE PREVISOKO Dva faktora su znatno uticala na poskupljenje, nove prognoze ne ulivaju poverenje
Rina

Sada imamo i najavu izmena zakona kojima se predviđa da od naredne godine, registracija bude jeftinija i to za vozila starosti od 5 do 20 godina, ali imajući u vidu nekoliko dešavanja na auto tržištu porencijalni kupci strahuju od novog poskupljenja. Strah je veći imajući u vidu da polovnjaci u Srbiji čine 85 odsto registrovanih automobila.

Pritisaka na cene polovnjaka već neko vreme ima po više frontova. S jedne strane, hronična nestašica čipova i poluprovodnika primorala je gigante autoindustrije da naprave značajna smanjenja proizvodnje. To je direktno povećalo i tražnju za polovnjacima, a onda i njihovu cenu.

- Većina proizvođača automobila zavisi od kineskih proizvođača mikročipova, a tih komponenti je malo, nema ih dovoljno, a to ima i svoje posledice po cenu - potvrdio je predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, Milan Belin.

Tako je na primer automobilski gigant Folksvagen nedavno saopštio da njegova glavna fabrika u Volfsburgu trenutno radi u ograničenom opsegu, i to upravo zbog problema u snadbavanju čipovima.. Najavili su i otkaze, kako radnicima tako i menadžmenta, a sve zbog održanja produktivnosti.

Sporna i nemačka pravila

Drugi razlog za poskupljenje polovnjaka su najavljeni novi propisi u Nemačkoj zbog kojih uvoz polovnjaka iz ove zemlje potencijalno može biti skuplji i do 20 odsto.

CENE POLOVNJAKA OTIŠLE PREVISOKO Dva faktora su znatno uticala na poskupljenje, nove prognoze ne ulivaju poverenje

Alo!/Marko Metlaš

 

Proteklih meseci, naime, bilo je reči o nemačkom Zakonu o garancijama, i najavi izmene tog zakona, čime bi trebalo da se usklade nemačke direktive sa Direktivom EU o prodaji robe. Naime, u slučaju da Nemačka bude promenila svoj zakon, prodaja polovnih automobila iz te zemlje bi mogla da bude desetkovana.

Nemačko udruženje dilera automobila očekuje da bi usvajanje izmena zakona donelo rast cena polovnih automobila za 10 do 20 procenata.

Prethodni rok za garancije bio je šest meseci, a produženje garancije i efekti, odnosno troškovi takve odluke stvaraju problem trgovcima. S druge strane, iako ova odluka ide na ruku kupcima polovnih vozila, jer bi trebalo da im obezbedi veću sigurnost da su vozila koja kupuju ispravna ili bar besplatnu popravku u roku od godinu dana ako dođe do nekog kvara, dugoročno bi moglo doći do negativnih promena, poput poskupljenja automobila.

U Srbiji 85 odsto polovnjaka

Prema podacima Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova, prodaja novih vozila u našoj zemlji čini oko 15 odsto ukupne prodaje, odnosno prvih registracija, a čak 85 odsto čine polovna vozila. Pritom je skoro 80 odsto polovnih vozila starije od 10 godina, što nas dovodi do poražavajuće statistike prosečne starosti voznog parka u Srbiji, koja iznosi oko 17 godina.

Državno udruženje nezavisnih trgovaca motornim vozilima (BVfK) zato je apelovalo na nemačko Savezno veće u pokušaju da spreči usvajanje ovih izmena.

CENE POLOVNJAKA OTIŠLE PREVISOKO Dva faktora su znatno uticala na poskupljenje, nove prognoze ne ulivaju poverenje

Foto: Tanjug

 

"Promene su nesrazmerno nepovoljne i neodržive za trgovinu motornim vozilima", navodi se u saopštenju BVfK.

Nova pravila za registraciju

Ministarstvo finansija uputilo je juče Vladi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara kojim se predviđa smanjenje poreza za vozila starosti od 5 do 20 godina.

Vozila koja su starija od dve decenije neće imati ovo umanjenje, jer se za njih i sada plaća 20 odsto od propisanog iznosa poreza. Takođe, kako navode u ministarstvu, to bi moglo da se smatra podsticajem za njihovu nabavku što nije prihvatljivo ni sa stanovišta bezbednosti na putevima niti unapređenja zaštite životne sredine.

Još jedna izmena predložena Vladi tiče se načina utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava na upotrebljavanim motornim vozilima koji se vrši između fizičkih lica koja nisu obveznici poreza na dodatu vrednost.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading