GIGANT POVLAČI 460.000 AUTOMOBILA ŠIROM SVETA Pogledajte da li je vaše vozilo na spisku!
Shutterstock

Proizvođač automobila Volvo povlači 460.000 automobila širom sveta zbog kvara vazdušnih jastuka. Mehanizam napumpavanja vazdušnih jastuka može se pokvariti ako je izložen vlazi i visokim temperaturama.

To bi moglo uzrokovati pukotine, objasnio je švedski proizvođač automobila američku vladinu agenciju National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), a zbog tih pukotina vazdušni jastuk neće raditi.

Proizvođač automobila stoga povlači dva modela automobila u servise. Reč je o sedanima S60 i S80 koje je kompanija proizvodila u razdoblju od maja 2000. do marta 2009. godine. Više od polovine opoziva odnosi se na automobile prodane u SAD.

U objašnjenju za NHTSA, Volvo javlja da postoji barem jedan poznati slučaj u kojem je kvar doveo do smrtonosne prometne nesreće. Kvar u Volvu usporediv je s problemima koje su vazdušni jastuci japanske kompanije Takata imali ranije. Ta je firma morala zameniti 100 miliona jastuka u celom svijetu. Mnogi od tih jastuka još nisu zamenjeni.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Zoki

07.10.2021 18:26

To nije povlacenje to su mere predostroznosti,kojih ima i kod drugih proizvodaca automobila. To su provere nova azuriranja ili zamena. Hvala bogu da su svi iskreni i pozivaju, nisam siguran da bi to iko sa balkana dobrovoljno uradio.

Pera Detlic

07.10.2021 18:45

Skoro sam iznajmio ovakav auto sve je bilo ok.