KUPOVINA NA LEPU REČ NIJE OPCIJA Ovo je najčešća prevara kod prodaje polovnih vozila
Tanjug/Tanja Valić

Mnogi među onima koji planiraju kupovinu polovnjaka sanjaju o automobilu sa najmanjom mogućom kilometražom. Nepošteni trgovci, nažalost, prilagođavaju cifre brojača kilometara "željama" kupaca...

Kilometraža polovnih automobila izaziva puno emocija, zato se potencijalni kupci užasavaju automobila koji su prešli preko 200 - 250.000 kilometara. Međutim, praksa pokazuje da je automobil koji je prešao mnogo veći broj kilometara, i koji je za to vreme bio uredno servisiran, mnogo bolji izbor od nekoga bez dokumentacije i sa vraćenom kilometražom, u kome je teško proceniti kada treba promeniti zupčasti kaiš, ili ulje u motoru ili menjaču.

Istraživanjem je utvrđeno da najveću godišnju kilometražu ostvaruju najmlađi automobili - oni do 5 godina starosti. To ne treba da iznenadi, budući da ljudi koji često putuju na velike udaljenosti radije biraju novi automobil kako bi umanjili rizik od kvarova i imali garanciju.

U starosnom razdoblju od 5 do 10 godina prosečna kilometraža opada, što je takođe razumljivo, navode Automobili.ba. Obično je razlog to što službeni automobili kasnije idu privatnim vozačima koji ih koriste manje intenzivno od prodajnih predstavnika ili dobavljača.

Zbog svega toga, pri kupovini polovnog automobila, tvrdnju prodavca o njegovoj kilometraži (pogotovo ako to nije dugogodišnji vlasnik, već trgovac), treba uzeti sa velikim podozrenjem ili je čak potpuno ignorisati, i usredsrediti se na proveru stvarnog stanja vozila i njegove dokumentacije. Oni je se plaše da neće moći da se nose sa time ili prosto nemaju vremena, trebalo bi potraže pomoć stručnjaka - službi koje analiziraju prošlost vozila na osnovu VIN broja ili dijagnostičara koji će, po određenoj ceni, detaljno proveriti automobil - kočnice, amortizere, koroziju...

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading