Žena
Youtube printscreen
Žena

Youtube printscreen

Žena, Foto: Youtube printscreen

Slika pronađena u kući starijih žena u blizini Pariza zapravo je dugo izgubljenoremek-delo florentinskog renesansnog umetnika Čimabua, kažu umetnički stručnjaci.

Pročitajte još:

"Hristos izrugan", deo serije slika s kraja 13. veka, a otkrivena je na imanju u severnom francuskom gradu Kompenj. Smatra se da bi mogala da dostigne i do 6 miliona evra na aukciji sledećeg meseca.

Žena je sliku cenila verujući da je stara verska ikona. Stručnjaci su rekli da "nema osporavanja" oko njenog porekla. Na umetničkom delu su pomoću infracrvenog svetla izvedeni testovi da bi se utvrdile sličnosti sa delima italijanskog slikara Čimabua, takođe poznatog kao Čeni di Pepo.

- Slika je urađena istom rukom - rekao je stručnjak za umetnost Erik Turkuin, preneo je francuski list Le Figaro.

Smatra se da je deo poliptiha - većeg dela naslikanih scena podeljenih u nekoliko ploča - koji prikazuju Hristovo stradanje i raspeće iz 1280. godine.

Na Čimabuov rad je u velikoj meri uticala vizantijska umetnost; proizvedeno na drvenim pločama od topole sa pozadinama zlatne boje.

U intervjuu za "The Art Newspaper", gospodin Turkuin je rekao da se u ploči nalazi jedan trag porekla slike.

- Možete pratiti tunele koje su napravili crvi - rekao je, pomenuvši tragove na ploči koje su napravile larve koje jedu drvo, slične onima koje su pronađene u drugim delovima za koje se smatra da su deo istog dela Čimabua.

- To je ista ploča od topole - dodao je.

Ovo je Marina (31) koju je bolesno ljubomorni dečko izrešetao! Otkriveni stravični detalji tragedije u Kotežu! (FOTO)

AUTOR: Informer/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 24.09.2019. 09:10 Stefan Golubović (31) iz besa usmrtio Marinu Đuričić (31) nakon što mu je saopštila da je našla drugog momka i da ne želi više da bude sa njim.

Slika koja je vlasnica okačila iznad ploče za kuvanje u svojoj kuhinji, prodaće se na aukciji u Francuskoj 27. oktobra.

Još dve scene iz iste Čimabuine serije mogu se pogledati u londonskoj Nacionalnoj galeriji i Frik Kolekciji u Njujorku.

Bonus video

Poplava u Kraljice Marije