MISLILA JE DA NE PRIVLAČI PAŽNJU! Vodila je sasvim običan život, sve dok novinarka nije pronašla njen IZGUBLJENI TELEFON!

Činilo se da Omaima Abdi (34) iz Hamburga živi sasvim običnim životom. Radila je kao prevodilac i organizator događaja, a donedavno je mislila da ni na koji način ne privlači pažnju, sve dok njen mobilni telefon nije dopseo u ruke jedne novinarke.

Omaima Abdi
Omaima Abdi, Foto: screenshoot/Youtube

Naime, Omaima je telefon izgubila u Siriji, a nekako je dospeo u ruke novinarka Dženan Musa iz Dubaija. Ubrzo je uvidela da je Omaima vodila dvostruki život.

U telefonu su se mogle videti sasvim obične slike - deca se igraju u parku ili idu do prodavnice sa svojim roditeljima. Međutim, kada se malo bolje pogleda, stiče se utisak da nešto nije u redu.

Na jednoj slici, dečak je nosio odeću sa logoom Islamske države, a otac je bio obučen u vojničku odeću. Druge fotografije pokazuju kako svi naoružani stoje pored zastave Islamske države.

Sve je snimljeno u Raki, donedavnoj prestonici džihadista u Siriji. Pregledom 36 gigabajta podataka, utvrđeno je da je Omaima bila veoma aktivna nemačka džihadistkinja koja je preko interneta regrutovala druge žene, uglavnom iz Britanije, da se priključe radikalnim islamistima na Bliskom istoku.

Veruje se da se vratila u Nemačku 2016. godine i da nije privukla pažnju tamošnjih vlasti. Tako je njen tajni život u Siriji ostao tajna. Tačnije, sve dok telefon koji je koristila tokom boravka u kalifatu nije dospeo u ruke novinarke Muse.

Čim je objavljena njena priča, policija Hamburga je istakla da su već pokrenuli istragu o Omaimi. Novinarka navodi da je nemačka policija znala još 2015. da je otišla za Siriju, ali nikada nije bila na listi sumnjivaca zbig čega nikad nije krivično odgovarala.

Abdijevoj sada preti krivično gonjenje jer je i britanski MI5 zainteresovan da je ispita o njenim britanskim vezama.

Abdijeva, tunišanskog porekla, živela je zapadnjačkim životom sve do 2012. godine. Do tada je već bila razvedena i imala je ćerku. Čini se da ju je drugi muž, Nader Hadra, naterao da odu u Siriju.

Hadra je bio član radiklane grupe, kasnije zabranjene u Nemačkoj, koja je poslala oko 140 džihadista na Bliski istok. Prvo je on otišao u Siriju, a onda mu se pridružila Omaima sa ćerkom i njihovo dvoje dece.

Posle 6 nedelja, Hadra je poginuo, a Omaima je kao udovica džihadiste dobila kompenzaciju od 1.310 dolara. Potom se udala za nemačkog repera, prominentnog džihadistu, Denisa Kusperta, tj. Deso Doga. On je bio veoma značajan u širenju propagande Islamske države. Kalifat je njegovu smrt proglasio 2018. godine.

Analizom Omaiminog telefona utvrđeno je da je održavala kontakte sa britanskim "džihad nevestama". Na slikama se nalazi, osim pomenutog repera, i nekoliko britanskih džihadista. Mahom su svi stradali na ratištu proteklih godina.

Poslednja slika iz telefona je iz 2015. godine. U telefonu su takođe pronađeni brojevi telefona raznih džihadista, brojevi računa i misteriozne mape.

Sama Omaima se za sada nije oglašavala. Musa je otišla do njene kuće, ali je tamo zatekla samo njenu ćerku. Potom ju je pozvala, ali kada se predstavil akao novinarka, rekavši da ima njen telefon i podatke, Omaima je prekinula vezu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi