čovek u divljini, kzbubljen, stari čovek, šuma
Shutterstock
čovek u divljini, kzbubljen, stari čovek, šuma

Shutterstock

čovek u divljini, kzbubljen, stari čovek, šuma, Foto: Shutterstock

Vendigo je poluzverno stvorenje sa natprirodnim lovačkim sposobnostima koje se pojavljuju u legendama američkih Indijanaca. Najčešći uzrok transformacije u vendiga je ako je osoba pribegla kanibalizmu.

Vendigo je deo popularnog pripovedanja brojnih naroda koji govore algonkinjima, uključujući Ojibve, Saulteauk, Kri, Naskapi i Innu narod. Iako se opisi mogu donekle razlikovati, zajedničko za sve ove kulture je verovanje da je vendigo zlonamerno, kanibalističko, natprirodno biće. Bili su čvrsto povezani sa zimom, severom, hladnoćom i glađu.

Opis vendiga:

Ljudi često opisuju Vendigosa kao divove koji su mnogostruko veći od ljudskih bića, što je odlika mitova u drugim algonkijskim kulturama. Kad god bi vendigo pojeo drugu osobu, rastao bi proporcionalno obroku koji je upravo pojeo, pa nikada ne bi mogao biti sit.

Stoga su vendigosi prikazani kao istovremeno proždrljivi i izuzetno tanki zbog gladi. Kaže se da Vendigos nikada nije zadovoljan nakon što je ubio i pojeo jednu osobu, oni neprestano traže novi plen.

šuma,Vendigo, čudovište

Shutterstock

šuma,Vendigo, čudovište, Foto: Shutterstock

Kako Vendigo ubija svoj plen?

Vendigo polako zarazi svoje žrtve, mučeći ih dok preuzima um i telo. Počinje čudnim mirisima koje samo žrtva može osetiti. Iskusiće teške noćne more i nepodnošljivo peckanje na nogama i stopalima i obično se na kraju slegnu, trčeći goli kroz šumu poput luđaka, uronivši u smrt. Za nekolicinu koji su se vratili iz šume nakon što su preboleli Vendigo groznicu, rečeno je da su se vratili potpuno ludi.