Požar u Rusiji
AP Photo/Dmitri Lovetsky
Požar u Rusiji

AP Photo/Dmitri Lovetsky

Požar u Rusiji, Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky

Požar u Kejptaunu izbio je u nedelju ujutro (18. aprila) i još uvek nije ugašen ( od ponedeljka, 19. aprila, 11.30 ). Snažni vetrovi ga neprestano raspiruju i otežavaju gašenje požara.

Požar u Kejptaunu - Stolna planina i zapaljene zgrade

Do sada su velike površine čuvene Stolne planine i brojne zgrade postale žrtve velikog požara u popularnoj turističkoj metropoli Južne Afrike. Planinske padine znamenitosti Kejptauna u nedelju su bile u plamenu iznad okruga Nevlands.

Vatra se nastavila širiti na Univerzitet u Kejptaunu, koji se nalazi na padini Stone planine. U nedelju popodne proširio se na nekoliko univerzitetskih zgrada. Uključujući biblioteku sa retkim istorijskim knjigama i važnim dokumentima iz istorije Afrike. Stotine studenata koji žive u univerzitetskom kampusu morali su da budu izvedeni na sigurno. Vlasti su takođe zatražile od ostalih stanovnika tog područja da napuste domove i izađu na sigurno.

U požaru je izgorela i najstarija vetrenjača u Južnoj Africi, Mostert's Mill iz 1796. godine, plus popularni Rodosov memorijalni restoran.

Helikopter u akciji

250 vatrogasaca i posada pet helikoptera od nedelje pokušavaju da veliki požar stave pod kontrolu. Tokom akcije povređena su najmanje dva vatrogasca. Brzine vetra između 45 i 50 kilometara na sat otežavaju rad na gašenju. Vlasti su pozvale stanovnike da se drže podalje od požara ugroženog centra Kape, dok se i dalje širi.

Hitne službe sumnjaju da je vatru podmetnula logorska vatra. Kaže se da je zapalio beskućnika na padini Stone planine. Požari nisu neuobičajeni u Južnoj Africi tokom sušnih sezona. U tekućoj sezoni, međutim, požar u Kejptaunu je prvi veći požar na tom području.