Nindža
Shutterstock
Nindža, Foto: Shutterstock

Na Mie Univerzitetu u Tsu, koji se nalazi u Iga Prefecture, oni nude studijski program koji daje studentima priliku da zaradite diplomu "nindža studijama ".  Nije slučajno što je ovde moguće ovo zaista nekonvencionalno polje proučavanja. Regija prefekture Iga je značajno povezana sa istorijom nindže , jer je to jedno od prvih mesta gde su stekli visok društveni prestiž.

Prema portalu Unilad , koji smatra da je cilj kursa naučiti studente borilačkim veštinama ili savladati rad sa nunčakusima, pogrešno. Glavna suština odeljenja je uglavnom na istoriji nindža u Japanu i njihovom načinu života.

„Dobijamo puno prijava iz inostranstva, ali moram da ispravim stvari: ovaj kurs samo uči o nindžama, a ne stvara ih “, rekao je profesor Iuji Iamada, šef Univerzitetskog nindž centra. Pre prijema na studije, podnosilac zahteva mora da položi test japanske istorije i pokaže znanje čitanja istorijskih nindža dokumenata i tekstova.

Otkako je studijsko odeljenje otvoreno 2017. godine, u njega su svake godine primljena prosečno tri studenta, iako je interesovanje mnogo veće, što je potvrdila i Iamada. Geniči Micuaši , 45, takođe je postao diplomac . Iako odeljenje ne zahteva fizičku obuku nindže, Micuaši je počeo to da vežba i potpuno promenio svoj životni stil.

„Čitao sam da su nindže ujutro radili kao poljoprivrednici, a popodne su trenirali borilačke veštine“, rekao je još sveži prvi diplomac, koji je, pored studija, počeo da uzgaja povrće u polju i usavršavao svoje borilačke veštine zvan Šorinji Kempo . Nosilac jedine do sada magistarske studije iz „studija ninje“ želi da nastavi obrazovanje. Njegov cilj je trenutno da doktorira.

BONUS VIDEO