šake, kosti, grobnica, egipat, ruka, div
YouTube pri. sc.
šake, kosti, grobnica, egipat, ruka, div

YouTube pri. sc.

šake, kosti, grobnica, egipat, ruka, div, Foto: YouTube pri. sc.

Neverovatno otkriće dogodilo se u jesen 2011. godine kada je tim arheologa koji je radio u palati drevnog Avarisa u Egiptu pronašao ostatke 16 ljudskih ruku u četiri grobnice u kompleksu. Dve jame, smeštene ispred tronske sale, sadrže po jednu ruku. A druge dve rupe, smeštene izvan palate, sadrže preostalih 14.

Odsečena desna ruka otkrivena ispred palate Hiksos u Avarisu (današnji Tell el-Daba). Bila bi isečena i predstavljena kralju (ili potčinjenom) u zamenu za zlato. Ovo je prvi arheološki dokaz. Sahranjeni su pre oko 3.600 godina, kada je palatu koristio kralj Khaian.

šake, kosti, grobnica, egipat, ruka, div

YouTube pri. sc.

šake, kosti, grobnica, egipat, ruka, div, Foto: YouTube pri. sc.

Tim arheologa koji je otkrio otkriće utvrdio je da sve kosti datiraju pre oko 3.600 godina, što ukazuje na to da sve potiču iz iste ceremonije. Čini se da su sve ruke neobično duge ili čak veće od normalnih. Oni su klasifikovani u četiri različite grobnice u okviru onoga što naučnici veruju da je stvarni kompleks Hiksosa.

Austrijski arheolog Manfred Bietak, zadužen za iskopavanje drevnog grada Avaris, objasnio je egipatskim arheološkim novinama da izgleda da ruke podržavaju priče pronađene u spisima i umetnosti drevnog Egipta, što je prvi fizički dokaz da su vojnici odsekli desne ruke svojih neprijatelja da bi zauzvrat dobili nagradu od zlata.

Osim što je odsecanje neprijateljske ruke simbolično sredstvo za uklanjanje neprijateljske sile, značenje ove ceremonije takođe bi bilo natprirodno jer se to radilo na svetom mestu i hramu kao deo rituala.

Za sada nema dokaza koji bi pokazali kakvim su ljudima pripadale ove ruke. Da li ruke pripadaju Hiksosu ili Egipćanima još se ne može utvrditi. Kada su Bietaka pitali da objasni zašto veruje da je ovaj ritual možda izveden, rekao je: „Zauvek ga lišavaš njegove moći. Naše otkriće je prvi i jedini fizički dokaz. Svaki opkop predstavlja drugačiju ceremoniju. “

Dve jame u kojima se nalazila ruka smeštene su direktno ispred tronske sobe. Ovim delom Egipta nekada je upravljala okupatorska sila za koju većina istoričara veruje da su prvobitno Kanaanci, pa možda postoji veza sa invazijom. Ostale ruke, koje su možda sahranjene u isto vreme ili kasnije, nalaze se na spoljnom terenu palate.

Ove žrtve nisu iznenađujuće u području koje se suočilo sa stranom invazijom. Egipćani su često pozivali svoje bogove da napadaju vojske, kažnjavaju pošasti, glađu ili opštom nesrećom. Moguće je da su ove žrtve bile deo prokletstva protiv osvajačkih vojski.

Treba istražiti još mnogo toga, ali mnogi znaci ukazuju na to da je ovo bila neka vrsta rituala za boga ili bogove. Zapravo se ne zna kome su pripadale ove ruke. Ali činjenica da su ruke bile neobično velike ukazuje na to da su ti ljudi bili posebno odabrani, što je karakterističnije za žrtvu nego za ubistvo vojske. Činjenica da su dve ruke sahranjene odvojeno može ukazivati na to da je namenjeno ovim darovima da budu posebno zadovoljavajuće za bogove, uz to bi mogla ući u teoriju hiperborejske civilizacije, gde neki drevni spisi komentarišu da je ta civilizacija bila izuzetno velika, da su došli iz Lemurije gde je taj kontinent bio potopljen vodama Indijskog mora.

Ovo otkriće moglo bi moglo otkriti istinitu priču o civilizaciji ogromnih dimenzija, gde je otkriće ovih džinovskih ruku moglo osvetliti drevne priče, o kojima se prethodno raspravljalo, koje su bile samo basne ili izumi teoretičara zavere.

Naša preporuka