SPOMENIK U BUDVI KRIJE MRAČNU TAJNU Tužna ljubavna priča doprinela je popularnosti te skulpture

Ako ste ikada posetili Budvu onda ste videli i nju - izlivena u bronzi, uvek u istom stavu, već decenijama stražari nad pučinom ali i zanimljivu lokalnu legendu čuva jedna balerina.

Balerina
Balerina, Foto: Youtube /Print scren

Nema turiste koji je posetio Budvu, a da se nije fotografisao pored "Balerine", skulpture koja već decenijama stoji na početku plaže Mogren

Skulptura koja je postala simbol Budve zapravo je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića i na tom mestu se nalazi od 1965. godine. Model za skulpturu bila je Novosađanka Olga Kalivoda, atletičarka i član novosadskog Atletskog kluba "Vojvodina" koja je u tom trenutku imala samo 14 godina.

Zanimljiv je i podatak da je umetnik prilikom izrade izlio nekoliko odlivaka, pa je "Balerina" ili "Igračica" jedno vreme bila izložena i u Pionirskom parku u Beogradu, a mogla je da se vidi i u još nekim gradovima bivše Jugoslavije.

Ipak, ova budvanska ostala je najpoznatija.

Tome je verovatno doprinela i lokalna legenda. Naime, inspiracija za Aleksićevu skulpturu navodno je bila priča o devojci i mornaru iz kraja koji su se mnogo voleli, ali nisu imali novca da počnu zajednički život, On je zato otplovio na dalek put koji je trebalo da mu donese mnogo novca, a ona je obećala da će ga čekati.

I, ona je ostala verna. Svakoga dana izlazila je na obalu sa koje se najbolje videla pučina i čekala da se na horizontu pojavi brod kojim će se njen dragi vratiti.

To se nikada nije dogodilo i nikada u Budvi niko nije čuo ni reč o tome šta se dogodilo hrabrom mornaru. Njegova ljubljena čekala ga je godinama sve dok se jednog jutra meštani nisu zatekli mrtvu na obali. Priča kaže, baš na steni na kojoj se danas nalazi "Balerina".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi