Da li su zaista postojala tri musketara?

Atos, Portos i Aramis su bili rođaci i musketari u kraljevoj gardi, a D'Artanjan je čak dogurao i do njenog kapetana! Drugim rečima, Aleksandar Dima nije izmislio likove svog najpopularnijeg romana

tri musketara
tri musketara, Foto: Youtube /Print scren

Radnja pustolovnog romana francuskog pisca Aleksandra Dime smeštena je u 17. vek, pre svega u Pariz. Ovo ostvarenje prati zgode i nezgode četiri velika prijatelja - Atosa, Portosa, Aramisa i D'Artanjana - dok se upliću u dvorske intrige i spletke i rade sve ne bi li odbranili kralja i njegovu čast koju ugrožavaju svi živi.

Malo ko je od nas bio svestan da kada pričamo o ova četiri hrabra momka i musketara,  mi zapravo pričamo o četiri stvarna čoveka koji su zaista postojali, koji nisu izmišljeni od strane gospodina Dime.

Sam Dima je u predgovoru na roman, napisan 1844. godine, ukazao da je inspiraciju crpeo iz istorijskog romana pod naslovom "Memoari monsinjora D'Artanjana" iz 1700. godine. Kada se malo zagrebe površina, otkrivamo da su heroji našeg detinjstva zaista bili kraljevi musketari, premda su događaji opisani u romanima izmišljotine.

tri musketara
tri musketara, Foto: Youtube /Print scren

ATOS - Arman de Silegi d'Atos d'Otevij živeo je od 1615. do 21. decembra 1644. godine. Bio je Gaskonjac kao i ostali junaci ove priče, pošto je rođen je u komuni Atos-Aspis u Pirinejima, kod grada Bearna (sa Portosom i Aramisom je bio i u rodu). Služio je u musketarima i bio je dobar prijatelj D'Artanjana. Nije zbilja nosio titulu grofa de la Fere, to izmislio Dima. Poginuo je u dvoboju i sahranjen je u blizini francuske prestonice Pariza.

PORTOS - U stvarnom se životu zvao Isak de Porto, a poreklo je vodio iz Gaskonje, pošto je rođen u Bearnu na Pirinejima 30. januara 1617. godine. Bio je kraljev musketar, kao i rođak Atosa i Aramisa te grofa de Trevila. Ne zna se mnogo o njemu, osim da je imao dva sina, Arnoa i Žana, i da je nakon očeve smrti 1654. godine napustio gardu i preuzeo posao sekretara parlamenta u svom rodnom gradu. Zna se i to da je umro od moždanog udara 13. jula 1712, dakle u dubokoj starosti, te da je sahranjen u kapeli Sen-Sakremen u crkvi Svetog Martina u Pou.

ARAMIS - Istorijska ličnost na kojoj je ovaj lik zasnovan zvala se Anri D'Aramis. I on je takođe bio iz Gaskonje. Služio je u musketarima, dakle, kao kraljev gardista. Živeo je od 1620. do 1655. godine, mada neki izvori pominju i 1674. kao godinu njegove smrti. Sam plemenitog porekla, bio je i nećak grofa de Trevila koji ga je pozvao u Pariz zajedno sa njegovim rođacima Atosom i Portosom. 

tri musketara
tri musketara, Foto: Youtube /Print scren

D'ARTANJAN - U stvarnosti se zvao Šarl de Bac-Kastelmor d'Artanjan i rođen je oko 1611. godine u Lupiaku u Gaskonji, a pouzdano se zna da je poginuo u Opsadi Mastrihta 25. juna 1673. godine. Počeo je kao špijun u službi kardinala Mazarina, a kasnije je služio kod kralja Luja XIV kao musketar, pa je čak postao bio i kapetan garde. Jedno vreme je bio i guverner Lila. Čuvena je njegova uloga u hapšenju Nikolasa Fukea, glavnog kraljevskog rizničara, koji je optužen za proneveru nakon što je sagradio grandiozni zamak Vo-le-Vikomte koji je otvorio ekstravagantnom proslavom. Da bi sprečio da ovaj iz pritvora pobegne potkupljivanjem stražara, D'Artanjan ga je lično čuvao četiri godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi