jezero kostura, himalaji
YouTube prin.screen
jezero kostura, himalaji

YouTube prin.screen

Foto: YouTube prin.screen

Naučnici su otkrili da cvetanje plavo-zelenih algi može proizvesti lagani nalet snažnog toksina u okolni vazduh. Iako je široko poznato da se toksin nalazi u vodi, ovo je prvi put da je identifikovan u vazduhu oko vode u ribnjaku. Rizik za ljudsko zdravlje i životinje nije jasan, ali istraživači tvrde da naglašava da toksično cvetanje algi može biti čak i opasnije nego što se ranije procenjivalo.

Kada vodeno telo postane neobično zelene ili plavkaste boje, to je često zbog cvetanja algi. Javljaju se kada je vodeni sistem izložen previše hranljivih sastojaka, često oticanjem đubriva, što omogućava prekomerni rast mikroskopskih algi ili cijanobakterija u vodi. Cvetanje algi je loša vest za ostale divlje životinje, jer obilnost mikroba uskraćuje širi vodeni sistem kiseonikom, što dovodi do odumiranja riba. Povrh svega, mnoge vrste mikroskopskih algi ili cijanobakterija proizvode neprijatne toksine, delujući kao dodatna pretnja morskom životu. Jedna od ovih hemikalija je toksin alga anatoksin-a (ATKS), poznatiji kao „Vrlo brzi faktor smrti“, koji se proizvodi iz niza cijanobakterija koje se nalaze u štetnom cvetu algi.

ATKS je neurotoksin koji je odgovoran za mnoge slučajeve smrti stoke, divljih životinja i kućnih ljubimaca koji su pili zagađenu vodu. Voda koja sadrži ATKS takođe može otrovati ljude, iako nije definitivno povezana sa bilo kojom smrću.

Nova studija sada pokazuje da bi i ATKS mogao da postane vazdušni. Naučnici objašnjavaju da su otkrili ATKS u vazduhu u blizini malog jezerca koje je štetno cvetalo algama na ostrvu Nantucket. Istraživači primećuju da je posmatranje obavljeno maglovitog dana u septembru 2019. godine, posle vetrovite noći, sugerišući da je toksin verovatno odneo sa površine vode jak vetar, a zatim ga tamo zadržala gusta magla.

Nejasno je koliko je ATKS uobičajen u vazduhu - možda je da su istraživači jednostavno nabasali na idealne, ali retke uslove za pojavu ovog fenomena. Ipak, kažu da ovo zapažanje ističe novu potencijalnu izloženost ljudskom zdravlju i da ga treba dalje istražiti.

„ATKS je jedan od najopasnijih cijanotoksina proizvedenih štetnim cvetanjem algi, koje postaju sve dominantnije u jezerima i barama širom sveta zbog globalnog zagrevanja i klimatskih promena“, rekao je dr Džejmes Suterland, vodeći autor studije u Savetu za zemlju Nantucket. 

"Ljudi se često rekreiraju oko ovih jezera i bara sa cvetovima algi bez ikakve svesti o potencijalnim problemima", objašnjava Suterland. „Direktan kontakt ili udisanje ovih cijanotoksina može predstavljati zdravstveni rizik za pojedince, a mi smo prijavili potencijalnu izloženost ljudskom zdravlju koja nije prethodno ispitivana.“