Gol Gumbaz, hram
Shutterstock
Gol Gumbaz, hram

Shutterstock

Gol Gumbaz, hram, Foto: Shutterstock

Gol Gumbaz je predivna impozantna struktura, koja se uzdiže na 51 metara iznad okruženja grada Bijapura i predstavlja jedan od najznačajnijih primera kasne srednjevekovne indo-islamske arhitekture.

Njeno ime znači kružna kupola i sasvim priliči ovom mauzoleju koji je najpoznatiji ne samo po svom obliku što ga svrstava u impresivna zdanja, već je poznat i po zvučnom fenomenu.

Sa prečnikom od 44 metra, kupola Gol Gumbaza se smatra jednom od najvećih kupola u premodernom svetu, kojoj potporu pružaju serija ukrštenih svodova bez stubova. Ova kupola je druga po veličinu na svetu, ali prva po vremenu odjeka.

Naime, prstenovi na balkonu oko unutrašnjosti kupole stvaraju takozvanu galeriju šapata, gde je svaki zvuk, bilo glasan ili tih, pojačan i prenosi se kroz ogroman prostor, odbijajući se o konkavne zidove i ponavljajući se bezbroj puta. Dakle, na galeriji šapata se dijametralno čuje i najtiše izgovorena reč, a odjek pljeska se na primer čuje 14 sekundi.

Gol Gumbaz je izgrađen kao mauzolej za sultana Muhameda Adil Shaha, sedmog vladara dinastije Adil Shahi i sultana Bijapura. Izgradnja je počela ubrzo nakon što je sultan došao na presto 1627. godine, a očigledno je da nije potpuno završen do trenutka kada je umro 1656. godine, kada je rad konačno gotov.

Njegova ogromna odaja pokriva 1.700 kvadratnih metara i nalazi se u vrhu podrumske grobnice koja sadrži ostatke sultana, kao i njegove dve žene, ljubavnice, ćerke i unuka.

Svaki ugao zgrade je ukrašen minaretima od 7 spratova, koji sadrže stepenice kako bi posetioci mogli da priđu galeriji šapata.

Naša preporuka