Trudnica, vožnja
Shutterstock
Trudnica, vožnja

Shutterstock

Trudnica, vožnja, Foto: Shutterstock

Žene koje očekuju bebu treba da vode posebnu brigu o ishrani i suplementima. Obično vodio računa o folnim kiselinama, gvožđu, DHA, vitaminu B i jodu. Ali jednako važan i mnogo manje popularan je laktoferin. Šta je to i zašto vredi paziti na njega tokom trudnoće?

Šta je laktoferin?

Laktoferin („lakto“ - dobijen iz mleka, „ferin“ - protein koji veže gvožđe) klasifikovan je kao glikoprotein i prva je linija odbrane imunog sistema čoveka od patogenih bolesti. Dijetetski suplementi, posebno preporučeni za trudnice.

Glikoprotein se prirodno javlja u telesnim sekrecijama, npr. U mleku. Čaša svežeg napitka sadrži oko 87,5 mg laktoferina. Međutim, vredi napomenuti da bilo koji termički tretman smanjuje njegovu biološku aktivnost. Brojne naučne studije pokazale su da je efikasnost laktoferina dobijenog iz kravljeg mleka uporediva sa njegovim ljudskim oblikom. Štaviše, Evropska agencija za sigurnost hrane ga je prepoznala kao bezbedan za upotrebu i u hrani i kao dijetetskim suplementima.

Laktoferin i imunitet

Telesni imunitet je presudan za žene koje očekuju bebu, posebno sada, sa pandemijom COVID-19. Vredi podržati njeno stanje ne samo dijetom i sistematskim vežbanjem, već i pravilnim dodacima.

Nakon ulaska u telo, laktoferin stimuliše reakcije ćelija koje pripadaju imunološkom sistemu i smanjuje proizvodnju proupalnih citokina (IL-6 i TNF-α). Kao rezultat, upala se gasi.

Rezultati istraživanja pokazali su da čak i mali delovi goveđeg laktoferina (2 mg, 10 mg ili 50 mg) značajno smanjuju nivo pro-inflamatornih citokina i povećavaju količinu neutrofila, koji su ćelije prvog, najbržeg tela -reagujuća linija odbrane od patogena. Efekat je bio vidljiv već jedan dan nakon započinjanja laktoferina i trajao je do 2 nedelje nakon prekida suplementacije. Svakodnevno uzimanje ovog glikoproteina može efikasno podržati borbu protiv virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Međutim, ovo nije kraj njenih aktivnosti. Laktoferin uništava ćelijske zidove bakterija, a takođe inhibira vezivanje virusnih čestica za glikoproteinske lance ćelija domaćina i sprečava ih da prodru u ćelije i potom se repliciraju, pokazujući tako antibakterijska i antivirusna svojstva.

Laktoferin povećava apsorpciju gvožđa

Trudnice su posebno izložene riziku od nedostatka gvožđa, a time i od anemije. Da bi sprečio ovu bolest, lekar će možda odlučiti da dopuni ovaj element. Vredno je zapamtiti da upotreba visokih terapijskih doza gvožđa može nositi rizik od povećanja količine slobodnih radikala, a time i upale. Rešenje ovog problema može biti primena laktoferina. Vezuje gvožđe za ishranu i čini ga boljom upotrebom eritrocita ili crvenih krvnih zrnaca.

Zbog toga suplementi sa manjim delom gvožđa dopunjeni laktoferinom mogu mnogo bolje da zaštite optimalni nivo ovog elementa u telu. Ovo je presudno za žene u drugom tromesečju trudnoće. Rezultati studija pokazuju da je 25 mg laktoferina dodato višekomponentnom proizvodu, koji se koristi iznad 12. nedelje trudnoće, značajno povećalo vrednost hemoglobina i feritina u poređenju sa njihovim nivoom kod žena koje su koristile 30 mg liposomskog gvožđa ili 80- 100 mg gvožđe sulfata. Pored toga, laktoferin modulira oslobađanje gvožđa iz rezervi jetre, što utiče na njegovu optimalnu upotrebu u telu.

Laktoferin smanjuje rizik od prevremenog porođaja

Rizik od prevremenog porođaja često drži trudne žene budnim noću. Može se desiti kao rezultat mnogih faktora, uključujući upala. Ovo je zbog visoke koncentracije pro-inflamatornih citokina u amnionskoj tečnosti i cervikovaginalnom sekretu. To rezultira skraćivanjem grlića materice i prevremenim pucanjem membrana. Još jedan problem su bakterijske infekcije. Prema statistikama, do 50% prevremenih porođaja uzrokovane su bakterijskim infekcijama izazvanim poremećajima mikrobiote vagine, tj. količina korisnih bakterija iz roda Lactobacillus .

Zbog svojih antiinflamatornih svojstava i antibakterijskih svojstava, laktoferin utiče na pravilan sastav vaginalne mikroflore, delujući kao neka vrsta prebiotika. NJegov blagotvorni efekat potvrđen je na grupi trudnica. Za razliku od budućih majki koje su koristile suplemente gvožđe sulfata, one koje su dopunjavale laktoferin gvožđem u proseku su nosile trudnoću 1,5 nedelje duže.

Laktoferin kao prebiotik

U naučnoj literaturi laktoferin se često opisuje kao efikasan prebiotik. Redovno snabdevanje telom promoviše razmnožavanje korisnih za zdravlje i imunitet bakterija, uključujući laktobacile. Štaviše, zahvaljujući sposobnosti vezivanja gvožđa, efikasno blokira dostupnost ovog elementa patogenim bakterijama. U trudnica koje su koristile laktoferin najmanje 30 dana, demonstrirano je statistički značajno smanjenje abnormalne vaginalne flore u poređenju sa ženama koje koriste suplemente gvožđa.

Laktoferin - kameleonski protein

Naučnici laktoferin nazivaju i protein-kameleon, zbog njegovih regulatornih svojstava - u zavisnosti od potreba tela, inhibira ili stimuliše aktivnost imunog sistema. A njegove široke mogućnosti delovanja u telu ukazuju na brojne koristi za ljudsko telo, posebno za žene koje očekuju decu.