Sunčeva svetlost može zaista biti dobra u uništavanju koronavirusa, postavljajući neka zanimljiva pitanja!

Alo.rs/K.Ć | Razbibriga 2021-04-07 15:40:41 2021-04-07 15:40:41

Već neko vreme je poznato da se koronavirus brzo uništava na površini koja je prelivena simuliranom sunčevom svetlošću, ali tim naučnika sada tvrdi da je virus možda još osetljiviji na ultraljubičasto zračenje nego što se ranije procenjivalo

Shutterstock

Već neko vreme je poznato da se koronavirus brzo uništava na površini koja je prelivena simuliranom sunčevom svetlošću, ali tim naučnika sada tvrdi da je virus možda još osetljiviji na ultraljubičasto zračenje nego što se ranije procenjivalo.

U julu 2020. važna studija otkrila je da simulirana sunčeva svetlost „brzo inaktivira SARS-CoV-2“ na površinama. Prema njihovim procenama, 90 odsto virusa SARS-CoV-2 inaktivirano je svakih 6,8 minuta u simuliranoj pljuvački kada je izloženo simuliranoj sunčevoj svetlosti koja predstavlja reprezentativan vedar letnji dan na moru. Sledećeg meseca, druga studija je proizvela teorijski model koji je opisao inaktivaciju sunčeve svetlosti SARS-CoV-2.

Međutim, postoji neka razlika između ovih rezultata, u skladu sa tim istraživača iz UC Santa Barbara, Oregon State Universiti, Universiti of Mančester, i pisanja ETH Zurich žurnal zaraznih bolesti . Objašnjavaju da laboratorijski eksperimenti pokazuju deaktivaciju sunčeve svetlosti koja je nekoliko puta brža nego što je teorija predvidela. U stvari, virusi su u eksperimentima inaktivirani više od osam puta brže nego što bi teorija predvidela.

Da bi objasnili ovaj jaz, oni tvrde da moramo gledati dalje od ultraljubičastog B (UVB), više energetske ultraljubičaste svetlosti povezane sa sagorevanjem kože, i početi više obraćati pažnju na ultraljubičastu A (UVA), nižu energetsku komponentu sunčeve svetlosti povezane sa kožom starenje.

"Teorija pretpostavlja da su inaktivacije radove koji imaju UV-B udario u RNK virusa, da ga ne ošteti," Paolo Luzzatto-Fegiz, vodeći autor iz Odeljenja Mašinskog fakulteta Univerziteta u Kaliforniji Santa Barbara, navodi se u saopštenju .

„Ljudi misle da UV-A nema puno efekta, ali možda je u interakciji sa nekim molekulima u medijumu“, dodao je Luzzatto-Fegiz.

Sve ovo za sada je samo nagađanje. Istraživači nisu sproveli nikakvo modeliranje ili eksperimente za sebe, već jednostavno ističu neobičnu neskladnost između podataka i teorije.

„Dakle, naučnici još ne znaju šta se događa“, dodao je Luzzatto-Fegiz; „Naša analiza ukazuje na potrebu za dodatnim eksperimentima kako bi se odvojeno testirali efekti određenih talasnih dužina svetlosti i sastava medija.“

Neke bolnice i druga okruženja sa visokim rizikom dezinfikuju svoj vazduh pomoću snage UVC, koja ima čak i veću energiju od UVB. Međutim, ovu talasnu dužinu u velikoj meri apsorbuje ozonski omotač Zemlje i ne doseže površinu, što znači da mora biti veštački stvorena.

„UV-C je odličan za bolnice", dodaje koautorka Julie McMurri. „Ali u drugim okruženjima - na primer u kuhinjama ili podzemnim železnicama - UVC bi komunicirao sa česticama i stvorio bi štetni ozon."

S druge strane, UVA se sigurno i lako se generiše pomoću jeftinih LED sijalica koje su višestruko moćnije od prirodne sunčeve svetlosti. Ako je UVA zapravo deo slagalice koji nedostaje, onda bi se mogao lako primeniti u sisteme za filtriranje vazduha i metode dezinfekcije da bi usporio širenje COVID-19 u visoko rizičnim prostorima.

 
Expand player
Pogledajte više