mumija, skeniranje mumije
Wikipedia
mumija, skeniranje mumije, Foto: Wikipedia

Naučnici i stručnjaci iz drevnog Egipta skenirali su mumiju faraona Sekenenra Tao, poznatog po epitetu "hrabari" i vladarom Gornjeg Egipta u regionu Tebe, uspevajući da iznesu nove detalje o ranama koje su dovele do smrt vladara, prenosi Daili Mail.

Na osnovu analize, čini se da je faraona ubilo najmanje pet krvnika, svaki sa različitim oružjem, dok su mu ruke bile vezane na leđima.

Smatra se da je zverski pogubljen nakon što je izgubio bitku sa Hiksima, severnim neprijateljima, kojima je vladao Ipepi.

Poreklo svađe, prema legendi, je da je Ipepi želeo da se reši bučnih nilskih konja koji su živeli u Tebi jer su mu svojim urlicama remetili san.

U to vreme Donji i Srednji Egipat okupirali su Hiksosi, dinastija palestinskog porekla koja je vladala iz grada Avaris u delti Nila.

Smatra se da je saga o nilskom konju dovela do velike bitke sa kojom je Sekenenra Tao pokušao da ujedini svoje kraljevstvo, ali njegovi planovi su se završili tragedijom kada je uhvaćen i ubijen baš tokom sukoba vojski.

Međutim, njegova žrtva nije bila uzaludna jer je njegov sin Ahmose I uspeo da osvoji grad Avaris, odakle potiču ljudi koji su ubili njegovog oca, osvećujući se njegovom nasilnom smrću.

Mumiju Sekenenra Tao otkrili su arheolozi u grobnom kompleksu poznatom kao Deir el-Bahri, unutar tebanske nekropole, 1881. godine.

O tome kako je umro bilo je pitanje rasprave, jer su rendgenske analize i ispitivanja krajem 1960-ih ukazali da je faraon umro od nekoliko ozbiljnih povreda glave.

Sekenenra Ta'o, faraon, mumija

Wikipedia

Sekenenra Ta'o, faraon, mumija, Foto: Wikipedia

 BONUS VIDEO

Naša preporuka