šuma
Youtube/Printscreen
šuma, Foto: Youtube/Printscreen

Žena (64), koja je insistirala na anonimnosti, bila je šokirana kada su je na stazi u šumskoj oblasti Kenok Čejs u engleskom okrugu Stafordšajr, dočekali nepomični "pogledi" lutki, piše Dejli mejl.

Ona kaže da su lutke bile vezane u "nekakvom redu", nakon što ih je pronašla na mestu nekadašnje vojne bolnice iz Prvog svetskog rata, koja je kasnije postala rudarsko naselje, napušteno pedesetih godina.

"Bile su u nekakvom redu. Sve haljine su im bile raščupane i sve su bile vezane i prikovane za drveće. Kad sam izašla iz šume, videla sam natpis da je ovo operaciona sala stare bolnice. Imam prijateljicu koja je duhovni medijum i ona želi da ih pogleda, da vidi da li može nešto da oseti", rekla je vidno uzbuđena bolničarka.

 Kenok Čejs je tokom Prvog svetskog rata bio lokacija na kojoj je nikla vojna bolnica, koja je istovremeno mogla da leči oko 1.000 vojnika. Nakon rata korišćen je za lečenje veterana koji su patili od PTSP-am ili šoka od granate, kao i ljudi povređenih u napadima otrovnim gasovima.

Godine 1924. bolnica je zatvorena, a tu su smeštene porodice 75 rudara. Stanovnici ovog namenskog naselja iseljeni su 1953. godine, dok je seoska škola ostala otvorena do 1959. Kenok Čejs je ubrzo nakon toga osmišljen i proglašen za područje izuzetne prirodne lepote.

Nakon jezivog otkrića, žena koja je pronašla lutke vratila se da ih ponovo pregleda. Rekla je:

"Nije bilo tako zastrašujuće i stala sam među lutke. Izgovarala sam molitvu. Razgovarala sam sa lutkama i poželela deci koja su nekada živela u rudarskom selu večni počinak."

PROČITAJTE JOŠ: