Gugl, kompjuter
Profimedia.rs
Gugl, kompjuter

Profimedia.rs

Gugl, kompjuter, Foto: Profimedia.rs

Švedska agencija za zaštitu podaka DPA kaznila je kompaniju Gugl (Google) sa 75 miliona švedskih kruna (više od sedam miliona evra) jer je tokom 2017. godine ignorisao instrukcije njihovog regulatornog organa koji se tiču Opštih propisa o zaštiti podataka (GDPR).

Portal Telecompaper prenosi da je direktorka švedske regulatorne agencije Lena Lindgren objavila da Google nije sprovodio pravo pojedinaca da budu "zaboravljeni", odnosno da ukloni rezultate pretrage o njima koje su netačni ili nevažni.

Kada Gugl uklanja rezultata pretrage sa svog pretraživača, on obaveštava i vlasnik veb-adrese sa koje se podaci uklanjaju o tome ko stoji iza zahteva za brisanje. Ovo omogućava vlasniku sajta da ponovo objavi isti sadržaj na drugoj stranici, koja će se zatim prikazati u Google pretrazi, što za DPA predstavlja kršenje prava na privatnost.

Ova agencija se već bavila američkim tehnološkim gigantom 2018. godine, kada je od Gugla zatražila da ispoštuje ovaj zahtev ali su ostala sporna dva slučaja. Google ima tri nedelje da se žali na ovu odluku, a posle isteka roka ova odluka stupa na snagu.