avioni, vojni avion, arizona
Shutterstock
avioni, vojni avion, arizona

Shutterstock

avioni, vojni avion, arizona, Foto: Shutterstock

Samo godinu dana nakon što je sledeći bombaš B-52 Stratrofortress prevezen sa vazdušnog groblja u Arizoni, američka vojska je najavila uspešno uskrsnuće ove mašine i puštanje u rad. „Pametni“, kako je bombaš dobio ime, pridružuje se „Gost Rider-u“, prvom bombašu B-52 koji su Amerikanci nedavno podigli na noge.

U američkoj saveznoj državi Arizoni postoji jedno od najneobičnijih mesta za ljubitelje vazduhoplovstva, naime Boneiard, ogromno groblje za hiljade letelica koje su američke avijacije povukle iz aktivne službe. Među mašinama koje se nalaze tu su i bombarderi B-52 Stratofortess, koji i dalje lete u američkoj vojsci, a svojevremeno su takođe služili u NASA-i, utirući put u svemir.

avioni, vojni avion, arizona

Shutterstock

avioni, vojni avion, arizona, Foto: Shutterstock

Ukupno 76 ovih mašina leti u američkim snagama američkog vazduhoplovstva, a poslednja od njih je B-52 „Mudri momak“, ili „Mudrost“ - avion koji je na neki način i posle godinu dana vaskrsnuo i ponvo vraćen u aktivnu službu. Mašina je prvi put prevezena sa groblja u Arizoni u vojnu bazu u Oklahoma Sitiju, gde je pretrpela veliku obnovu tokom poslednjih nekoliko meseci. Za avion je bilo potrebno, između ostalog, proizvodite nove delove, modifikujte motore, ažurirajte softver, izvršite strukturne popravke i testirajte mašinu u letu pre nego što je pustite u rad.