Robin Viliams
Youtube /Print scren
Robin Viliams

Youtube /Print scren

Robin Viliams, Foto: Youtube /Print scren

Borba sa "nevidljivim neprijateljem" koji ga je vukao u depresiju, gubitak volje i snage, bila je, očigledno, neizdrživa i preteška za Robina…

Robinu Vilijamsu redak oblik demencije (tzv. demencija sa Levijevim telima) je dijagnostikovan tek nakon smrti 2014. godine.

Šest godina nakon toga, dokumentarni film otkriva detalje o njegovim poslednjim danima. Cilj filma je podizanje svesti o tom specifičnom obliku bolesti koji je cenjenog glumca nagnao da sebi oduzme život.

Dokumentarac  detaljno opisuje borbu komičara sa progresivnom bolešću mozga.

Prema rečima njegove supruge, on nije bio svestan da ima ozbiljno oboljenje i da je skoro svaki delić njegovog mozga napadnut.

Robin Vilijams

Youtube/Printscreen

Robin Vilijams, Foto: Youtube/Printscreen

Baš zbog toga, njegova borba bila je teška i iscrpljujuća.

Iako je demencija dobro poznat pojam, specifični tip od koga je on patio javlja se retko, pa mnogi lekari ne uspeju da ga prepoznaju.

Odlikuju ga velike naslage određene vrste proteina u mozgu. Te naslage, koje se nazivaju Levijevim telima, deluju na hemikalije u mozgu, što utiče na memoriju pacijenta, njegove jezičke veštine i vizuelnu percepciju.

Javljaju se problemi sa svakodnevnim zadacima, gube se mentalne sposobnosti, koncentracija i pažnja. Često dolazi do problema sa kretanjem i držanjem tela, uključujući usporene pokrete, otežano hodanje i ukočenost mišića.

Sve to utiče i na promene u ponašanju i raspoloženju, pa se javljaju depresija, anksioznost i apatija. Na neki način, oboleli postepeno gubi kontrolu nad sobom, što može voditi u autodestrukciju.

Tokom vremena, bolest napreduje, stanje se pogoršava, a oboleli postaje sve više zavisan od drugih ljudi koji se brinu o njemu.

To je bila tačka preko koje poznati glumac nije više želeo i imao snage da se bori. Verovatno ne želeći da bude teret svojm voljenima i da ga oni posmatraju kako propada.

Gospođa Dautfajer, Dobri Vil Hanting, Devet mesci, Noć u muzeju, Najbolji tata na svetu…samo su neka od filmskih remek-dela, kojima nam je glumac najtoplijeg osmeha ugrejao srca i izmamio osmehe.