JEZIVA PRIČA STOJI IZA OVOG "STUBA" NA TERAZIJAMA Retko ko zna MRAČNU TAJNU koju ovaj "stećak" krije, skoro da ga niko i ne zagleda!

Spomenik, prava gromada, visok četiri metra i prečnikom od skoro 80 centimetara, ogroman i crn stoji u samom centru Beograda, na Terazijama. Hiljade svakodnevno prolaze pored njega, a da ga ni ne primate. A baš na tom mestu 1941. dogodio se strašan zločin koji je zgrozio i šokirao tadašnje prestoničane.

Spomenik na Terazijama
Spomenik na Terazijama, Foto: Youtube/Printscreen

U ranim jutarnjim časovima 17. avgusta 1941. godine nemački okupatori su u Beogradu poslali opomenu svima onima koji bi eventualno pomislili na otpor. U centru grada, na banderama na Terazijama, obešena su petorica Srba koji su ranije streljani u dvorištu Gestapoa.

DEVOJKA (23) OTIŠLA KOD LEKARA ZBOG PREHLADE Rekli da će umreti za nekoliko minuta, a onda se desilo ČUDO! (FOTO)

Njihov zločin? Štura i stereotipna floskula "pružanje otpora okupatoru".

Navodni "teroristi" bili su – učenik Milorad Pokrajac, krojački radnik Jovan Janković, obućar Svetislav Milina, i zemljoradnici Velimir Jovanović i Ratko Jević. Tela su ostavljena da danima, u znak pretnje, vise na stubovima javne rasvete kao vrhunac poniženja jednog grada, ljudskosti…

OTKAZALI JOJ SVI PADOBRANI! Spasioci u neverici! Pala sa 1.500 metara, proletela kroz krošnje drveća, kada su došli do nje pali su NA KOLENA!

Četrdeset godina kasnije, na istom mestu građani slobodnog Beograda podigli su spomenik. Ogromni crni obelisk visok četiri metra i prečnika 80 centimetara, rad vajara Nikole Jankovića i danas stoji na Terazijama. Oni koji ga pažljivo zagledaju videće uklesane prizore vešanja i stihove čuvenog Vaska Pope.

Spomenik na Terazijama
Spomenik na Terazijama, Foto: Youtube/Printscreen

Dve godine kasnije, u neposrednoj blizini spomenika, postavljena je bronzana spomen-ploča sa imenima ubijenih rodoljuba i epitafom: "Borcima za slobodu koje su fašistički okupatori obesili na Terazijama 17. avgusta 1941. godine – građani Beograda".

Zaborav kao najgora kazna 

Priču o streljanim Beograđanima nećete naći ni u jednom udžbeniku istorije, a spomenika, iako se nalazi u centru Beograda, nema na sajtu grada u rubrici posvećenoj prestoničkim spomenicima. I bronzana spomen-ploča sa imenima ubijenih i epitafom je nekoliko puta kradena.

Zabrana za električne trotinete! Evo šta donosi nova odredba!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 16.08.2019. 13:02 Traži se od lokalnih vlasti da na vidljivim mestima objave saobraćajna pravila za trotinete. Električni trotinet, Foto: Alo/Masanori Jošida Milano je zabranio rad firmama koje iznajmljuju električne trotinete sve dok se jasnim propisima ne utvrde pravila korišćenja tog prevoznog sredstva, prenose italijanski mediji.

Da situacija bude još gora, ovo nije jedino što je ukradeno!

OKAČILI FOTOGRAFIJU SA BEBOM NA FEJSBUK Objavili da je dete umrlo odmah po rođenju, a onda je otkrivena jeziva prevara. Policija pronašla dokaz u stanu bolesnog para

Originalne bandere-vešala na kojima su visili nesrećni Srbi umetnički su prerađena i preneta su prilikom izgradnje Aleje streljanih rodoljuba 1941-1944 na Novo groblje gde je uređeno posebno spomen obeležje.

Nećete moći da se načudite kad vidite kako se gradi kružni tok u Loznici! Društvene mreže se usijale od komentara! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 16.08.2019. 10:06 Fotografija s "gradilišta" na putu ovog jutra stiže nam iz Loznice. U pitanju je izgradnja kružnog toka, koja prema mišljenju građana ovog grada, nije dobro centriran. Loznica, Foto: Google street view - U Loznici su baš dobro ocenili gde treba da bude krug u kružnom toku.

A onda je, prilikom rekonstrukcije kompleksa 2003. godine neko ukrao vešala! Bandere su kasnije nađene, ali su u tom trenutku već bile isečene i nepopravljivo uništene. Od tada, na Novom groblju su samo replike.

HOROR ISPOD VODE! Ronilac ušao u more, a onda ga je dočekao beli gospodar! Sve je snimljeno kamerom! (VIDEO)

Zato, ako danas prolazite Terazijama zastanite pored velikog crnog "stećka" i pomislite na onovremene Beograđane i njihov strah i beznađe. Ne dozvolite da se zaboravi!

OTIŠAO U ŠUMU DA BERE PEČURKE Tamo ga sačekao strašni usud! Aleksandrova žena otkrila šta joj je poslednje poručio, obistinilo se! (FOTO)

BIZARAN PRIZOR U HRVATSKOM LETOVALIŠTU Plaža puna dece, svi gledaju sa obale! Zatečeni kupači ne mrdaju ni glavom (VIDEO)

ZA VREME NAJVEĆE GUŽVE Pokretne stepenice se otvorile i progutale mladića, ljudi popadali, a onda je otkriven PRAVI UŽAS! (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

 

BONUS VIDEO: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom

 

Povezane vesti