mlada venčanica
shutterstock
mlada venčanica

shutterstock

mlada venčanica, Foto: shutterstock

Prodavanje mlade, običaj rasprostranjen u mnogim zemljama, potiče iz vremena kad su mladu stvarno prodavali.

Kad se govori o običajima vezanim za venčanje, mnogi od njih su svakako toliko stari da im se poreklo gubi u dalekoj prošlosti. Na primer, kod nekih primitivnih plemena smatralo se da je brak sklopljen ako mladić i devojka zajedno pojedu posudu pirinča, što je značilo da su pristali na zajednički život.

pirinač

Shutterstock

pirinač, Foto: Shutterstock

Za mnoge narode žito je simbol plodnosti i obilja, odakle i potiče današnji običaj posipanja mladenaca žitom. Običaj da bračni parovi nose prsten, jedan je od najstarijih i najrasprostranjenijih u svetu. Nastao je tako davno da niko stvarno ne zna kada, pa su objašnjenja o mogućem poreklu tog običaja različita.

Venčanica iz snova

Tanjug/AP

Venčanica iz snova, Foto: Tanjug/AP

Prvi narod koji je počeo nositi burme su Egipćani. U hijeroglifima, znacima od kojih se sastojalo staro egipatsko pismo, krug predstavlja večnost, a burma je bila simbol braka koji večno traje. Hrišćani su počeli nositi burme oko 900. godine.

Zbog čega se burma nosi na domalom prstu? Stari Grci su verovali da jedna vena polazi od ovoga prsta i ide direktno u srce. Ali, pravi razlog verovatno je to što se taj prst upotrebljava manje nego ostali prsti, pa je zgodnije na njemu nositi neki ukras.