Prvi su brakovi zapravo bili otmice: Kako i kada su nastala venčanja?

Sklapanje braka ili venčanje je sveti obred ili čin u kojem muškarac i žena postaju supružnici, tj. suprug i supruga. Venčanja postoje još od pamtiveka, a taj je običaj prošao kroz tri nivoa.

mlada venčanica
mlada venčanica, Foto: shutterstock

Prvi su brakovi zapravo bili otmice. Primitivni čovek bi naprosto oteo devojku kojom se želeo oženiti, ili bi je otkupio – platio bi njenoj porodici odgovarajuću vrednost. Potom se brak sklapao ugovorom, u kojem još uvek nije bilo ni spomena o ljubavi, nego isključivo o obvezama. Na kraju je utemeljen brak koji se zasniva na uzajamnoj ljubavi. Ali čak i danas postoje ostaci prva dva nivoa:

Prodavanje mlade, običaj rasprostranjen u mnogim zemljama, potiče iz vremena kad su mladu stvarno prodavali.

Kumovi – svedoci na današnjim venčanjima – verovatno su prvobitno bili dobro naoružani ratnici koji su pomagali primitivnom čoveku da otme mladu.
A medeni mesec je predstavljao ono vreme koje je mladoženja bio prisiljen skrivati svoju mladu dok se njena rodbina ne umori, od traganja za njom.

Kad se govori o običajima vezanim za venčanje, mnogi od njih su svakako toliko stari da im se poreklo gubi u dalekoj prošlosti. Na primer, kod nekih primitivnih plemena smatralo se da je brak sklopljen ako mladić i devojka zajedno pojedu posudu pirinča, što je značilo da su pristali na zajednički život.

pirinač
pirinač, Foto: Shutterstock

Za mnoge narode žito je simbol plodnosti i obilja, odakle i potiče današnji običaj posipanja mladenaca žitom. Običaj da bračni parovi nose prsten, jedan je od najstarijih i najrasprostranjenijih u svetu. Nastao je tako davno da niko stvarno ne zna kada, pa su objašnjenja o mogućem poreklu tog običaja različita.

Prsten je kružnog oblika, a krug je simbol jedinstva i potpunosti. A kad muškarac i žena stupe u brak, predstavljaju potpuno jedinstvo, čiji je simbol prsten u obliku kruga. Moguće da je burma nastala u obliku narukvice što se u ranije doba stavljala na otetu devojku. Kružna narukvica na ruci ili nozi, koja je označavala da devojka pripada samo jednom muškarcu u plemenu, postupno je zamenjena burmom.

Venčanica iz snova
Venčanica iz snova, Foto: Tanjug/AP

Prvi narod koji je počeo nositi burme su Egipćani. U hijeroglifima, znacima od kojih se sastojalo staro egipatsko pismo, krug predstavlja večnost, a burma je bila simbol braka koji večno traje. Hrišćani su počeli nositi burme oko 900. godine.

Zbog čega se burma nosi na domalom prstu? Stari Grci su verovali da jedna vena polazi od ovoga prsta i ide direktno u srce. Ali, pravi razlog verovatno je to što se taj prst upotrebljava manje nego ostali prsti, pa je zgodnije na njemu nositi neki ukras.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi