Sladoled
Screenshoot Facebook
Sladoled, Foto: Screenshoot Facebook

Loši sladoledi uskoro bi mogli biti zabranjeni u Italiji, prema novim predlozima.

Ne postoji ništa poput prolaska pored prodavnice sladoleda ili štanda sa sladoledom na točenje za početak lepog dana. Ili kupite omiljeni sladoled, raširite ležaljku pored bazena i ima li šta lepše?

Ali šta ako se dogodi zavara koju niste ni slutili? Šta ako prodavci čine da njihov sladoled izgleda puhastiji nego što je ustvari pumpajući ga vazduhom? Italijanski zakonodavci ne podnose ovo ponašanje.

Italijanski senat razmatra predloge kojima bi se proizvođači sladoleda suočili sa novčanim kaznama u iznosu do 10.000 evra ako ne ispunjavaju stroge standarde kvaliteta - na primer, količina vazduha dodata u smešu, izveštava The Sidnei Morning Herald.

Iako neki veruju da će ukloniti lažne prodavce koji nelagodno "naduvaju" štandove sa sladoledom. Nova pravila bi stavila ograničenje od 30% na količinu vazduha u sladoledu. Trenutno se procenjuje da industrijski sladoled ponekad može imati do 80% vazduha, a kupci uglavnom plaćaju "vazduh" umesto ukusne poslastice.

Kaže se da sektor sladoleda u Italiji vredi milijardu evra. Stefano Ferrara, jedan od najboljih proizvođača sladoleda u zemlji, rekao je: "Zakon koji štiti potrošače i prave zanatlije bio bi koristan."

Jedna od protivničkih strana, Alberto Manassei, majstor gelata iz Rima, koji poseduje Gelateria dei Gracči, rekao je: "Pitanje naduvavanja sladoleda je lažno. Ubacivanje vazduha u sladoled moguće je samo upotrebom nekih sastojaka umesto drugih. Ako pregledate listu sastojaka, videćete da je ključni često poslednji. "

Zakon bi takođe zabranio upotrebu veštačkih aroma, bojila i hidrogenizovanih masti nad svežim sastojcima. Manassei je rekao da su hemijski aditivi norma u prodavnicama sladoleda, objašnjavajući: "Ako je poslednje što možete pronaći u sladoledu od pistaća, pistaće, onda je to problem."