george floyd, džordž flojd, amerika, suđenje
Photomaster
george floyd, džordž flojd, amerika, suđenje, Foto: Photomaster

Članovi porodice Džordža Flojda skrenuli su pažnju na način na koji je umro klečeći osam minuta i 46 sekundi ispred zgrade suda u kojoj se održavalo suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu.

Šovin se suočava sa optužbama za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo drugog stepena i ubistvo trećeg stepena za ubistvo Floida tokom njegovog hapšenja prošlog maja, kada je bivši oficir Minneapolisa nekoliko minuta klečao Floidu na vratu, ignorišući njegove molbe da nije mogao ' disatii .

george floyd, džordž flojd, amerika, suđenje, Foto: Photomaster

Šovin se izjasnio da nije kriv po optužbama i suđenje mu je počelo danas, 29. marta, u teško utvrđenoj zgradi suda u centru Mineapolisa.

Kao priznanje Šovinovim postupcima, članovi Flojdove porodice, zajedno sa  Al Šarptonom i advokatom Benjaminom Crumpom, odlučili su da kleče na kolenima ispred zgrade suda pre nego što uđu unutra za početak suđenja.

Šarpton je objasnio da je porodica odlučila da klekne osam minuta i 46 sekundi 'kako bi pokazala svetu koliko je trebalo Šovinu da skloni koleno sa Flojdovog vrata'.

CNN napominje da je, iako je ovo bilo vreme dato u prvobitnoj žalbi, kancelarija okruga Hennepin rekla da je to zapravo bilo sedam minuta i 46 sekundi.

Floidova smrt izazvala je širom sveta proteste Black Lives Matter i pozive na pravdu za Crnce koji su oštećeni od strane policajaca, a neke od ovih pristalica pridružili su se i njegovoj porodici dok su klečali tokom tihog bdenja.

Šarpton je jutros na konferenciji za novinare rekao:

Klečimo osam minuta i 46 sekundi i želimo da tokom tog vremena razmislite zašto Šovin u to vreme nije podigao koleno.

george floyd, džordž flojd, amerika, suđenje, Foto: Photomaster

Šarpton je primetio da se Floidova porodica priprema da čuje kako Šovinov tim odbrane blati ime svog voljenog i pokušava da ga diskredituje tokom suđenja.

Rekao je da će porodica „proći kroz vrlo bolnih i vrlo burnih nekoliko nedelja“, dodajući: „Nije samo dovoljno loše što su morali da izgube brata, svog voljenog, već sada moraju i pred svetom, da doživljavaju ovo iznova i iznova. '

Floidov brat, Filonise Floid, zahvalio se demonstrantima koji su se zauzeli za pravdu za njegovog brata i rekao da se nada da će Šovin biti osuđen.

Za presudu po bilo kojoj od optužbi s kojima se Šovin suočio, porota će morati da donese jednoglasnu presudu. Nakon Floidove smrti, bivši policajac držan je u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću oko pet meseci dok u oktobru 2020. godine nije položio jemstvo u iznosu od milion dolara .