kraljica elizabeta, cipele, moda
Shutterstock
kraljica elizabeta, cipele, moda

Shutterstock

kraljica elizabeta, cipele, moda, Foto: Shutterstock

Kraljica Elizabeta II je vladarka Britanskog kraljevstva gotovo 70 godina, prisustvovala je na bezbroj prijema, državnih poseta i javnih nastupa - i to sve u jednom te istom modelu cipela. Otkrivamo zašto se ne usuđuje da eksperimentiše sa modom što se tiče obuće.

Čak i ako su zvanična pojavljivanja trenutno retka - kada su vojvotkinja Kejt, njena svastika Megaan , prinčevi Vilijam i Hari ili njihove rođake u javnosti, oni se pojavljuju u stilskoj odeći i odmah postavljaju trendove: haljine, cipele i dodaci se - posebno ako su od pristupačnih brendova poput „Zara“ ili „& OtherStories“ - često se rasprodaju nakon nekoliko sati. A takođe od 90-godišnje kraljice, kraljevske glave, još uvek se može mnogo naučiti u pogledu modne kreacije.

Više od 50 godina kraljica neprekidno i gotovo bez izuzetka nosi isti model cipela: crne lakirane sa zlatnom kopčom na dnu i udobne potpetice od pet centimetara - u svakoj deceniji svoje vladavine, u skoro svakoj sezoni.

Ovaj bezvremenski model stvorio je londonski dizajner cipela Edvard Rajan, koji ne samo da je pravio i kraljici , već je i cipele radio i princezi Dajani. 1988. godine Rajan se povukao i proizvodnja kraljičinih omiljenih cipela se prekinula. Ali nagrada je brzo usledila: kao zahvalnost za njegovu dugogodišnju odanost, Elizabeta II je iste godine vitezovala svog omiljenog dizajnera cipela.

Kraljica Elizabeta II

Nove cipele kultnog proizvođača

Morala je da se nađe zamena za njene omiljene cipele, a osoblje palate je u stvari moglo da pronađe bivšeg zaposlenog Rajana koji je sada radio za londonski brend cipela Anelo & Davide - studio specijalizovan za ručno rađene plesne i scenske cipele i onda stvorio čizme Čelsea koje su popularizovali Bitlsi. Od tada, ovi stručnjaci su odgovorni i za kraljičine cipele, svaki par je morao da bude po meri. Modeli se razlikuju od pumpi od lakirane kože sa blok potpeticama do dvobojnih pumpi sa malim potpeticama (pet centimetara) do svečanih cipela u koži zlatne boje ili ružičastom satenu. Ručno rađene cipele imaju svoju cenu - svaki par košta oko 1.100 evra.

Još više udobnosti

Čak i ako su cipele savršeno prilagođene kraljici- kraljici je i dalje potrebna veća udobnost. Zbog toga joj zaposleni u palati razgaze cipele pre nego što ih prvi put obuje, njegov posao: da korača u kraljevskim cipelama preko tepiha palate dok cipele ne postanu dovoljno meke za kraljevske noge. Gadni mehurići i žuljevi od obuće? Verovatno kraljica nije nikada imala i osetila šta je to.

BONUS VIDEO