Šangaj Diznilend
Profimedia
Šangaj Diznilend, Foto: Profimedia

Vrata pariskog Diznilenda otvorila su se ove srede, posle više od tri meseca, uz važne mere bezbednosti, sa kojima se organizatori nadaju da će vratiti magiju najposećenijeg zabavnog parka u Evropi.

„Osećamo atmosferu sličnu onoj koju smo imali u aprilu 1992. godine kada je park otvoren“, rekao je potpredsednik prodaje i distribucije Havier Moreno za Efe.

Predsednica pariskog Diznilenda, Nataša Rafalski , započela je svečano otvaranje u svečanoj ceremoniji uz muziku i malu predstavu, kojim su dočekani prvi oduševljeni posetioci, pozdravljeni aplauzom osoblja raspoređenih u počasnoj sali duž cele glavne avenije parka.

Atrakcije i poznati likovi koje je nakon Prvog svetskog rata stvorio Valt Dizni - koji je i sam preživeo takozvani španski grip - primali su porodice i decu u izuzetnim uslovima.

Obavezne maske

Likovi sage „Neverovatni“ podsećaju odrasle i decu na bezbednosna uputstva: maske su obavezne od 11. godina , više od 20 kilometara na terenu radi održavanja bezbedne udaljenosti i više od 2.000 distributera alkoholnih gelova za ruke u celom parku.

Dalje, sve prodaje će se izvršiti putem interneta i oni koji imaju karticu beskontaknog plaćanja moraju se registrovati i uneti dan kada žele da uživaju u parku.

„Ali suština je tu, Diznijev DNK je, likovi, magija, muzika, ... Posetioci dolaze da raskinu sa spoljnim svetom“, kaže Moreno.

Poštovanje sigurnosnih propisa primoralo je, u svakom slučaju, da se odloži parada i druge demonstracije na kojima se javnost okuplja, kao i da zatvori igrališta.

Da bi se to nadoknadilo, osmišljena su mesta susreta sa likovima na kojima su mesta obeležena na mapi kao „selfiji“ savršenstva.

Ovako će izgledati Dizniled

 Ograničeni kapacitet

Organizacija neće da priča o smanjenju kapaciteta o kojoj su se dogovorili sa zdravstvenim vlastima, iako je vest procurela da će od 80.000 uobičajenih dnevnih turista u jeku sezone to ići na 24.000 u vreme COVID-19.

Za sada je otvoren samo jedan od šest hotela koji okružuju kompleks, ali Moreno kaže da već imaju plan za postepeno povećanje intenziteta.

Uvek, pojašnjava, sa pažnjom na sigurnost, da je za njih to prioritet koji će ih naterati da se prilagode situaciji u zavisnosti od razvoja pandemije.

Pariški Dizni se vraća u rad nekoliko nedelja nakon što su to radila njegova starija braća u Orlandu i poslednji je od velikih francuskih zabavnih parkova koji su podigli zavesu.

Pored toga, to čini strožim merama od ostalih i, ako se analiziraju podaci koje su otkrili sindikati, sa ograničenim kapacitetom.

"Obaveze nametnute time što ste bili najveći od svih, s velikom razlikom u odnosu na ostale." Disneliland Paris je obično primao oko 15 miliona posetilaca godišnje, u poređenju sa 2,3 miliona u Pui-du-Fou, na zapadu zemlje.

Još jedan dodatni problem je taj što se, dok se drugi parkovi uglavnom hrane lokalnim posetiocima, polovina onih koji šetaju ulicama oko zamka Uspavane lepotice su stranci, što podrazumeva dodatni rizik u pogledu cirkulacije virusa.

Suočen s tim, Dizni lansira poruku nade i sigurnosti. "Trenutak je da izađemo, iskoristimo prednosti i provedemo jedinstvene trenutke sa porodicom. Po tome smo jedinstveni, jer stvaramo magiju. Moramo imati trenutke sreće i tu moramo učiniti svoje„ naglašava Moreno.

BONUS VIDEO