Josip Broz Tito
Alo!
Jugoslavija SFRJ

Profimedia

Jugoslavija bi izgledala potpuno drugačije, Foto: Profimedia

Neki se danas sa nostalgijom sećaju Jugoslavije, smatrajući da se tada živelo bezbrižnije i sigurnije, dok drugi misle da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina koja je silom decenijama pokušavala da na okupu i u zajedništvu održi nespojive narode.

Međutim, ko zna kakva bi sudbina Jugoslavije bila da je kojim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita.

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svetska.

Istoričarka Sabrina Ramet prošle godine je za medije rekla da je SFRJ pod Titom htela da stvori integralnu Jugoslaviju, koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Traciju (ili Trakiju), Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruške, kao i celu talijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina.

Među pristalicama jugoslavenskog iredentizma bili su i monarhisti i republikanci u doba pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine. Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribićevića da bi Jugoslavija trebala da se prostire "od Soče do Soluna".

Možda najčudnije na ovoj karti deluje to što su kao deo Jugoslavije navedene i Bugarska i Albanija.

Titova Juga

Printscreen/HouseofHesse

Titova Juga, Foto: Printscreen/HouseofHesse

Ipak, navodi se da je politički pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključenja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slavena.

Pokret Zveno je sudelovao u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Zahtevali su savezništvo s Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svjetskog rata podržala ideju stvaranja Velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama Osovine.

Nakon Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Karinciju, uključujući Austrijsku Korušku.

"Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uslovi bili takvi da smo morali privremeno da je napustimo. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti", poručivao je Tito.

Komentari (7)

Roni

30.06.2018 13:34

Veliki Broz!!! Ovi bijednici sto sad vladaju, ne mogu mu ni cipelu obrisati. Smrt fasizmu...

marija

30.06.2018 15:35

@Roni - Bio je car

1999

30.06.2018 18:05

@Roni - Ma nemoj srbiji opet oduzeto bez izlza na more,mnogo si mi ti pametan,...

Bnk72

30.06.2018 14:26

Kakva je ono zastava

XXL

30.06.2018 16:17

Šteta što ga nisu - klonirali.

Mare

30.06.2018 19:03

Pa nije problem ponovo da pravimo Jugu? Bili bi kraljevi u svemo samo sloga.Ali ovoga puta Srbin predsednik Juge.

danker

02.07.2018 09:00

ma da,vidim po toj mapi da Kosovo,deo Crne Gore i deo Makedonije uklopljen u Albaniju znači velika Albanija, pogledajte malo bolje.Znači matori je sve zakuvao.