Ovaj savet koji je dao infektolog ostavio je svet u čudu i bez reči, da li će ga iko poslušati?

EPA/ANDREJ CUKIC
U jeku epidemije koronavirusa, pojavljuju se brojni saveti o tom šta bi sve treba uraditi kako bi virus bio sprečen da uđe u organizam.
Među poslednjih takvim je i savet profesora infektologa, Timotija Njusama koji kaže da bi ljudi posebno trebalo da povedu računa pri kupovini voća i povrća i da isto operu u sapunu i toploj vodi.
On je naveo da je svaka površina opasnost kada je u pitanju Kovid-19 i da bi zato i prodavci i kupci morali da dobro obrate pažnju, posebno jer mnogi potrošači u marketima dodiruju voće i povrće koje je izloženo tamo.
– Setimo se da je svaka površina potencijalno zarazna. I kao kod svake površine, tako i u slučaju voća i povrća, postoji rizik. Iako bi bila loša praksa da se svaki avokado testira na koronavirus, potrebno je da se ove namirnice dovoljno očiste– rekao je on i naglasio da nije reč o visokom riziku, ali da ga svakako treba imati na umu.
Infektolog kaže da je najbolji način da sprečite zarazu da voće i povrće operete čim ih donesete kući i to sapunom.
– Operite ih toplom vodom i sapunom, baš kao i ruke – rekao je Timoti.
Mi vam ne bi preporučili ovaj način pranja voća i povrća. Možete da ih operete sodom bikarbonom, jer je ona zdrava, bezopasna i za oralnu upotrebu za razliku od SAPUNA.
Naša preporuka
